Як українці ставляться до Сталіна: результати дослідження

В українців сформувалося переважно негативне ставлення до радянського диктатора Йосипа Сталіна. 42% респондентів ставляться до нього із ворожістю, страхом та ненавистю, передає 24tv.ua.

Результати дослідження оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Українці ставляться до Сталіна набагато гірше, ніж росіяни (громадяни Росії). Якщо позитивно до Сталіна ставиться 14% українців, то росіян приблизно втричі більше – 40%,
– вказують автори дослідження.

Окрім цього, зазначається, що «Мудрим керівником» Сталіна вважають 28% населення (52% з цим не згодні), однак 77% погоджуються з тим, що «Сталiн – жорстокий, нелюдський тиран, винний у знищенні мільйонів безневинних людей». Також у соцопитуванні 60% населення зазначили, що не вважають, що «наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, що прийде і наведе порядок».

Відомо також, що:

  • 14% українців позитивно ставиться до Сталіна,
  • 30% – з байдужістю,
  • 42% громадян ставляться до нього з ворожістю, страхом та ненавистю.

Автори дослідження додають, що позитивнішим ставленням до Сталіна за емоційним спектром вирізняються на півдні та сході України: 15-17% респондентів висловили повагу до Сталіна. І якщо на сході з відразою та ненавистю ставляться до Сталіна 5%, то на заході – близько 30%. Окрім цього, більш позитивне ставлення до керівника СРСР висловлюють люди старшого віку (32,5% респондентів старше 50 років визначають Сталіна як мудрого керівника, проти 19% серед вікової групи 18-49 років).

Додамо, у дослідженні взяли участь 2043 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) та 1600 опитаних росіян у 136 населених пунктах.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *