Жорсткі новації у субсидіях: Уряд оновив програму надання субсидій

Українці, які звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи, відтепер мають стати на облік до центру зайнятості, зазначає Укрінформ.

Відповідне рішення про внесення низки змін в програму надання субсидій було ухвалено урядом  на позачерговому засіданні у п’ятницю, повідомляє Урядовий портал.

“Чимало українців працюють за кордоном, але при цьому звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи. Тепер тим, хто є дійсно безробітним, необхідно буде стати на облік до центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний, бо насправді працює без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень”, — йдеться у повідомленні.

В Мінсоцполітики переконані, таке рішення “стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації та усуне соціальну несправедливість, коли субсидію насправді отримують люди з достатньо високими доходами”.

Субсидія на комунальні послуги відтепер не буде надаватися, якщо площа квартири перевищує 120 квадратних, а будинку – 200 квадратних метрів, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

“З 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидія відміняється, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги у повному обсязі”,  — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що є помешкання, які виходять за рамки середньостатистичних та відносяться до категорії “преміум класу”: “До недавнього часу на них також оформлялися субсидії — на підставі того, що прописувалася там одинока пенсіонерка з мінімальною пенсією. Вона, цілком очевидно, була не здатна оплатити повну вартість послуг і зверталась до комісії щодо надання субсидії на понаднормативну площу”.

Відтепер громадяни не отримуватимуть субсидію на комунальні послуги, якщо у власності сім’ї є авто, якому менше 5 років, крім мопеда та авто, наданого органом соцзахисту населення.

“У містах мільйонниках нерідкими стали випадки здачі квартир в оренду із своєрідним бонусом – оформленою субсидією на комунальні послуги. При цьому власники помешкання не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші.  Відтепер якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть”, — йдеться у повідомленні.

Окрім того, доходи від оренди майна, зокрема від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи – в новій графі “інші доходи”.

Як повідомили у секретаріаті Кабміну, верифікація субсидіантів, яку розпочало міністерство фінансів, виявила ряд системних проблем із призначенням субсидій.

“З огляду на це уряд схвалив на позачерговому засіданні рішення про внесення низки змін в програму. Вони скоротять випадки зловживань, які, на жаль, стали непоодинокими і про які неодноразово повідомляли ЗМІ. Ті, хто справді потребуватиме допомоги, її отримуватимуть і надалі. Натомість люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за кошт платників податків”, — йдеться у повідомленні.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *