США вдарили по «Ісламській державі» найпотужнішою неядерною бомбою

Війська США завдали удару по бойовиках так званої «Ісламської держави» в Афганістані однією з найпотужніших бомб вагою майже 10 тонн.

Про це повідомляє 24tv.ua з посиланням на CNN та власні джерела в Пентагоні. Сполучені Штати вперше в історії воєн скинули на противника найпотужнішу в світі неударні бомбу GBU-43, відому як «мати всіх бомб«. Удар було завдано по позиціях терористів «Ісламської держави» в провінції Нангархар на сході Афганістану приблизно о 19:00 за місцевим часом.

Як розповідають американські військові, в цьому регіоні бойовики ховаються в так званих «тунелях».

Бомбу скинули літаком MC-130, а сама бомба GBU-43, як повідомили співрозмовники видання, вважається найбільшою неядерної бомбою США, її ще називають «матір’ю всіх бомб» (MOAB).

CNN з посиланням на американських чиновників зазначає, що це перший випадок використання MOAB на полі бою.

Бомбу розробили ще під час війни в Іраку. Її вага становить майже десять тонн.

GBU-43 — фугасна авіаційний бомба, створена в 2002-2003 роках. Це одна з найбільших авіабомб, оснащених системою супутникового наведення. В арсеналі США є близько 15 одиниць таких снарядів.

Вона має довжину 9,17 м, діаметр 102,9 см, вага 9,5 тонн, з яких 8,4 тонни доводиться на вибухову речовину австралійського виробництва H-6 — суміш гексогену, тротилу та алюмінієвого порошку, — яке потужніший за тротил в 1 , 35 рази. Сила вибуху становить 11 тонн в тротиловому еквіваленті, радіус ураження — близько 140 метрів, часткові руйнування відбуваються на відстані до 1,5 км від епіцентру.

До сьогоднішнього дня бомби цього типу поки жодного разу не використовувалися в ході військових дій.

 

 ІДІЛ, , ядерна бомба

США вдарили по «Ісламській державі» найпотужнішою неядерною бомбою: 3 комментария

  1. Уведомление: У КНДР погрожують тотальною війною з використанням ядерної зброї — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: Понад 90 бойовиків ІДІЛ загинули в результаті удару найбільшої американської неядерної бомби — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *