Експерт: зараз Макрон — незвідана особистість для України

Головний вектор політики нового президента Франції Еммануеля Макрона буде спрямований на вирішення економічних, а не зовнішньополітичних проблем. Питання боротьби з тероризмом і підвищення економічних показників будуть першочерговими.

Про це сайту «24» повідомив директор Центру суспільних відносин Євген Магда. Україна, на жаль, ніколи не була сферою першочергових пріоритетів для Франції. Зараз Макрон для України, за словами експерта, – Terra Incognita.

На його думку, перемога Макрона задовольнила європейський істеблішмент, оскільки він не є носієм євроскепсису, на відміну від Марін Ле Пен. З цієї точки зору, вважає Євген Магда, Макрон більш перспективний і передбачуваний для діалогу. Вочевидь, тандем лідерів Німеччина-Франція збережеться мінімум до осінніх парламентських виборів у Німеччині.

Однак зауважує політолог, Україні потрібно проявити активність у вибудовуванні відносин з Францією.

Зараз у відносинах із Францією багато чого залежить від самої України, наскільки ми покажемо, що можемо бути цікавими. Сьогодні чітких непохитних зв’язків між нашими країнами немає. Чи буде Макрон готовий їх вибудовувати – на це питання відповідь буде найближчими тижнями чи місяцями,
– говорить Магда.

Звичайно, наголошує експерт, для Макрона багато чого залежатиме від парламентських виборів, які відбудуться в червні.

«Для Макрона вибори до парламенту – серйозний виклик, його рух «Вперед, республіка» ще не перетворився на потужний фактор консолідації виборців. З іншого боку, лідери республіканців, соціалістів і «Національного фронту» Марін Ле Пен намагатимуться отримати реванш на виборах до парламенту», – зазначає він.

Що стосується взаємовідносин Макрона з Росією, то, за словами Євгена Магди, він може дозволити собі робити заяви, спрямовані проти Путіна. Це, з одного боку, в тренді проти Марін Ле Пен, з іншого – Франція не настільки залежить від постачання російських енергоресурсів, як Німеччина. Загалом, говорить політолог, щодо Росії Макрон буде продовжувати курс попереднього президента Франсуа Олланда.

В питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, напевно, Франція не буде грати першим номером. В неї немає досвіду, а в Макрона – відповідної політичної ваги. Тому першим номером буде канцлер Німеччини Ангела Меркель. Інше питання, наскільки передвиборча риторика Макрона відповідатиме діям, до яких він вдасться, вже будучи президентом», – зауважив Євген Магда.

Читайте також:

Перемога Макрона: ким є новий президент Франції

Володимир Фесенко: Макрон не допустить визнання Криму російським

Макрон переміг, набравши майже вдвічі більше голосів ніж Ле Пен

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *