Уряд схвалив законопроект про Пенсійну реформу: що зміниться?

Кабінет Міністрів України затвердив законопроект про пенсійну реформу

Як передає Politeka, подробиці розповів міністр соцполітики Андрій Рева.

Так, Кабмін планує створити трирівневу систему пенсійного забезпечення. За словами Андрія Реви:

  1. Першим рівнем буде солідарна система, по якій люди, які працюють, утримують пенсіонерів.
  2. Друге джерело – накопичувальний фонд, який формується за рахунок працездатного населення.
  3. Третій – державні пенсійні фонди, на які громадяни добровільно можуть робити внески зі своєї зарплати.

Більш того, в уряді обіцяють, що після введення в силу нової пенсійної реформи для більш 1 мільйона українців пенсії збільшать на 1 тисячу гривень.

За словами прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, підвищення пенсій торкнеться близько 5,6 млн пенсіонерів з 12 млн. Зокрема, 1,3 млн українських пенсіонерів отримають доплату до щомісячної пенсії в розмірі 200 гривень, 1,2 млн пенсіонерів – від 200 до 500 гривень. Ще більш 1 млн пенсіонерів отримуватимуть на 1 000 гривень більше.

Перерахунок пенсій здійснять з 1 жовтня. Гройсман також пропонує перегляд розміру мінімальної пенсії 1 жовтня а не 1 грудня. Вік виходу не пенсію міняти не збираються.

 

Що було та є на сьогодні?

 

Що буде після впровадження реформи?

Пенсії зазнають осучаснення

Уряд пропонує переглянути пенсії, яких не змінювали останні п’ять років. Такий перегляд, або «осучаснення», передбачає зміну показника розміру середньої зарплати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії.

Середня зарплата зростає щороку, однак востаннє «осучаснення» пенсій проводили 2012 року – із за­стосуванням показника середньої зарплати аж за 2007 рік. Як результат – значна кількість пенсіоне­рів зараз отримує лише мінімальну пенсію, а розміри виплат залежно від року призначення від­різняються іноді більше ніж утричі.

Осучаснення пенсій – це відновлення справедливості в їх обчисленні відносно всіх, хто своєю працею завойовує право на гідне пенсійне забезпечення. В подальшому Уряд зобов’язується проводити індексацію пенсій щороку, мірою зростання середнього розміру заробітної плати.

Також Уряд пропонує скасувати 15-ти відсоткове зниження пенсійних виплат для тих, хто продовжує працювати. За роки своєї роботи пенсіонери уже сплатили свої податки державі і скасування фактично додаткового оподаткування пенсій – це ще один крок відновлення справедливості до тих, хто добросовісно працював усе своє життя.

Пенсійний фонд буде бездефіцитним

Гарантувати справедливе пенсійне забезпечення і своєчасну виплату держава може тільки тоді, коли для цього є стійка фінансова основа – Пенсійний фонд. На жаль, роками проблем із його на­повненням не вирішували.

Цьогоріч дотація з Держбюджету Пенсійному фонду становить 141,3 млрд грн. Це майже поло­вина від суми, необхідної для виплати всіх пенсій у державі! Якщо цієї ситуації не виправити, то згодом не буде можливості не тільки підвищувати пенсії, а й виплачувати їх.

Уряд ставить амбітне завдання: в середньостроковій перспективі зробити Пенсійний фонд бездефіцитним. Як наслідок, у Фонду з’являтимуться нові можливості підвищувати виплати, а відтак – і рівень життя пенсіонерів.

Підняття пенсійного віку не буде

Є ті, хто пропонує вирішити проблему нестачі коштів у Пенсійному фонді шляхом підвищен­ня пенсійного віку. Мовляв, тоді люди довше працюватимуть і робитимуть більше відрахувань у Фонд. Але Уряд не підтримує таких пропозицій, тож підвищення пенсійного віку не буде.

Натомість ми запропонували встановити чітку залежність розміру пенсії від суми сплачених страхових внесків і тривалості участі у страховій системі. При цьому запроваджуються єдині пра­вила визначення розмірів пенсій – для всіх, окрім військовослужбовців.

Відтак діятиме справедливий принцип: щоб претендувати на виплати, треба робити внески до Пен­сійного фонду. Що триваліший страховий стаж, то більші відрахування до Фонду – то й більша пенсія. У цьому і полягає створення справедливої солідарної системи пенсійного страхування.

 

 

Основні положення проекту закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій” from Volodymyr Groysman
 пенсі, пенсійна реформа, пенсійний вік