Що загрожує українцям, які користуються забороненими російськими ресурсами?

Українцям, які користуються забороненими російськими ресурсами та програмним забезпеченням («Вконтакте», «Одноклассники», 1С, «Яндекс»), не загрожує ані кримінальна, ані юридична відповідальність, щоправда це може служити приводом для правоохоронців у звинуваченнях щодо фінансування тероризму.

Про це розповів юрист Юліан Хорунжий, передає 24tv.ua з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За його словами, з технічної точки зору заблокувати російські ресурси та сервіси цілком реально, «тому деякі повідомлення про неможливість такого кроку, не є до кінця правдивими та технічно правильними».

Також він підкреслив, що санкції було запроваджено проти конкретних російських компаній на підставі закону України «Про санкції», відтак суб’єктами застосування санкцій не є громадяни України та українські компанії, які ними користуються.

Тобто указ президента не передбачає відповідальності громадян за користування сервісами або сайтами, на які поширюється дія санкцій. Це означає, що в разі, якщо громадяни України з використанням проксі-серверів або інших технологій передачі даних, зможуть продовжувати користуватися російськими сайтами або ПО , то не можна виключати можливість притягнення до відповідальності за ці дії, які правоохоронні органи можуть прирівняти до фінансування тероризму або шпигунства,
– зауважив юрист.

Крім того, Юліан Хорунжий прокоментував заборону програмного комплексу 1С, дистрибуцією якого займаються понад 500 українських компаній, які не є включеним до списку санкцій.

У зв’язку з цим фахівець стверджує, що цим компаніям безпосередньо не заборонено здійснювати подальшу реалізацію продукції, принаймні тих версій і примірників, права на які вони мають сьогодні .

У той же час, як наголошує експерт, рішення РНБО фактично унеможливлює будь-яке оновлення ПО та технічну підтримку, оскільки кожна нова версія програми – це об’єкт права інтелектуальної власності.

«Тобто, якщо припустити, що РНБО правильно вичислило авторів і дистриб’юторів санкційного ПО, які передавали в Україні права інтелектуальної власності, то користувачі в Україні просто залишаться в межах існуючих версій програмного забезпечення, оскільки їм не заборонено використовувати таке забезпечення», – підкреслив юрист.

Він також зазначив, що компаніям з списку санкцій заборонено здійснювати торгові операції, тому може скластися ситуація, за якої користувачі продовжать користуватися правами інтелектуальної власності безкоштовно, а це своєю чергою буде порушенням відповідних договорів, якими вирішувалися питання користування цими об’єктами права інтелектуальної власності.

«Якщо з цієї ситуації не вдасться знайти законного та прийнятного виходу як для власників авторських прав на 1С і для користувачів, так і РНБО та правоохоронних органів, то українському бізнесу доведеться шукати альтернативу цьому програмному продукту, якщо такого наразі немає», – додав Хорунжий .

Він також припустив можливість звинувачень користувачів 1С в різного роду кримінальних злочинах, і як наслідок – обшуки та блокування роботи у українських суб’єктів господарювання, які користуються зазначеними ПО.

Нагадаємо, в Україні заборонили соцмережі «Вконтакте» та «Однокласники» та інші російські ресурси терміном на 3 роки. Даний указ набирає чинності з дня його опублікування в офіційних виданнях. Відповідний документ Президент України Порошенко підписав 16 травня.

Загалом санкції запроваджено щодо 1228 фізичних осіб та 468 – юридичних. Серед них російські авіаційні компанії та банки, підприємства, які працюють в окупованому Криму.

 

 

Читайте також:

Провайдерів, що не блокуватимуть російські сайти, штрафуватимуть

1С під санкціями: виклики та перспективи для українського бізнесу

 відповідальність, заборонені російські ресурси, користувач, санкції

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *