Що пропонує влада замість АТО?

Секретар РНБО Олександр Турчинов тиждень тому спантеличив громадськість заявою про необхідність завершувати АТО. У мережі з’явився ескіз документу, який, ймовірно, стане основою нового закону «Про відновлення державного суверенітету на окупованих територіях», передає 24tv.ua.

Політичне керівництво обрало хитру назву для цього закону, хоча головна ідея документу – абсолютно інша. У РНБО хочуть створити правові підстави для використання президентом Збройних сил в умовах гібридної війни без оголошення воєнного стану. Як для наступу, так і для оборони. До того ж, Порошенко зможе оголошувати воєнний стан на окремих територіях.

Виглядає так, що можновладці готуються створити гіпотетичний порядок заходження української влади на окуповані території після ймовірного звільнення усього Донбасу. Продемонструвати, що Україна знає, як повертати окуповані території, але план, як це зробити, наразі невідомий.

У політичному сенсі ініціатива РНБО і Порошенка перебиває законопроект «Самопомочі» про окуповані території та спрямований відповісти на закиди щодо невизнання окупації і критики АТО, як формату спротиву Росії.

Представник робочої групи по розробці цього документу, нардеп Дмитро Тимчук розповів, що закон має відрегулювати принципові речі:

1. Юридичні підстави на застосування Збройних сил України у гібридній війні:

Наразі українські закони не дозволяють використовувати ЗСУ у цих специфічних умовах.

Закон «Про оборону» говорить, що ЗСУ ми можемо використовувати лише, коли юридично у нас є стан війни. Оголосити війну Росії є небезпечним кроком, тому нам потрібен цей закон,
– говорить Тимчук.

Вагомою причиною прийняття цієї норми є також бажання влади перестрахуватися. У випадку зміни правлячої еліти, якщо більшість у парламенті колись отримає «Опоблок», то без цього закону новоспечена влада матиме підстави притягнути до кримінальної відповідальності військове командування та солдатів, спитавши їх: на яких підставах ви використовували війська і брали до рук зброю у мирний час?

Юридично закон легалізує перебування українських військ на лінії розмежування, що і стане фактичним переформатуванням або завершенням АТО.

2. Визнання окупації:

У цьому законі також буде визнаний факт окупації частини території Донецької та Луганської областей. Однак Росія, як країна-окупант, ймовірніше, залишиться за дужками, аби не давати агресору підстав для нападу.

За словами Тимчука, міжнародне право дозволяє визнавати факт окупації без прив’язки до імені окупанта. Україна піде саме таким шляхом. У законі достатньо закріпити, що Україна не контролює частину території через присутність сторонніх військ.

Зі сторони європейських колег є застереження. Вони пропонують не визнавати окупацію, а назвати її «ефективний контроль».

3. Наступні принципові моменти, що увійдуть у закон, наразі ще обговорюються:

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський додає, що закон наведе лад та сприятиме більшій координації військових, поліції та органів влади на Донеччині.

Його думку продовжує Тимчук. Парламентар стверджує, що зараз формально Антитерористичною операцією керує СБУ, але є нонсенсом те, що спецслужба теоретично має затверджувати оборонні чи наступальні операції армії. Насправді ж, неформально СБУ не торкається військової справи. Закон покликаний прибрати усі суперечності між відомствами.

Сергій Пашинський коментуючи зміст майбутнього законопроекту згадує Хорватію, яка повернула втрачені території після Балканської війни.

Хорвати повертали окуповані території так: разом з військами заходили військово-цивільні адміністрації. Вони створювали структуру, яка розгорнулася на цих територіях і забезпечувала контроль за кордоном, наведення ладу і проведення місцевих виборів,
– зазначив Пашинський.

Щось подібне повинно відбутися і на Донбасі. А структури, про які згадав Пашинський, вже отримали назву – Оперативний штаб. Їх зможе розгортати чи згортати особисто Президент України своїм указом.

Очевидно, що в українській владі сидять оптимісти, які сподіваються, що Росія полишить окуповані території, а в Україні вже будуть готові інструменти з деокупації.

Найбільше сподівань – на Білий дім, звідки, за словами Пашинського, лунають сигнали готовності реально долучитися до врегулювання війни на Донбасі.

Керівник фракції президента Артур Герасимов заявив, що закон вже на фінальній стадії. А його колеги по коаліції запевняють, що документ перед поданням у Верховну Раду не буде обговорюватися в Мінську, а сам закон обіцяють прийняти до своїх літніх канікул.

3 thoughts on “Що пропонує влада замість АТО?”

  1. Уведомление: На думку Тіллерсона, Україна може покласти край війні і без «Мінська» — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *