Що змінить закон про реінтеграцію окупованих територій?

Головні положення, які повинні міститися в законопроекті про реінтеграцію тимчасово окупованих територій – зміна формату АТО. Має бути посилання на статут ООН, в якому закріплено право націй і держав на самооборону від зовнішньої агресії. Згідно з міжнародними правилами, за окуповані території відповідальність несе окупант, зазначає 24tv.ua.

Про це сайту «24» розповів політичний експерт Тарас Чорновіл.

За словами політолога, основна затримка прийняття закону про реінтеграцію в тому, що наші західні партнери дуже боялися зачепити чи образити Росію, тому жорстко блокували будь-яку зміну формату АТО. Але зараз, вважає він, ситуація змінюється. Зокрема, швидше за все, Порошенко під час червневого візиту у Вашингтон і зустрічі з Держсекретарем США Рексом Тіллерсоном та главою Пентагону Джеймсом Меттісом обговорював питання зміни формату АТО і відображення цього у відповідному законі.

Порошенко у Вашингтоні презентував новий формат закону про реінтеграцію. Звичайно, ми можемо заявити, що такі самостійні і гонорові, що самі ухвалимо цей закон. В такому випадку є ризик, що руйнується Нормандський формат, а Росія почне поступово виходити з-під санкцій. Тому зараз цей закон, вочевидь, на межі узгодження із західними партнерами,
– зауважує Чорновіл.

Як наголошує експерт, зміна формату АТО означатиме переформатування всього: системи Генштабу, який має охопити військово-цивільні адміністрації, логістику. Тобто відбудеться централізація управління всього, що пов’язано із зоною АТО.

Головне, що згідно з міжнародними правилами за окуповані території юридичну, фінансову і соціальну відповідальність несе окупант, а не Україна,
– наголошує Тарас Чорновіл.

Однак, на його думку, зараз закон особливо нічого не змінить, але він дає правове врегулювання.

«Вирішення конфлікту на Донбасі залежить від домовленостей на міжнародній арені і зміцнення нашої армії. Просто правове врегулювання дає більше можливостей після закінчення гарячої стадії почати реінтеграцію і покласти юридичну відповідальність на Росію», – зазначає політолог.

Нагадаємо, за словами представника президента у Верховній Раді Ірини Луценко, відповідно до законопроекту про реінтеграцію Донбасу, Україна має право на самооборону та не несе відповідальності за ситуацію на окупованих територіях. За словами політика, до консультацій щодо розробки законопроекту також були залучені партнери з США та Нормандського формату.

 

 

Читайте також:

Що пропонує влада замість АТО?

 зміна формату АТО, окуповані території України,

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *