Пенсійне питання: страховий стаж для приватних підприємців (ФОПів)

На сьогодні, після поширення інформації щодо вимог майбутньої пенсійної реформи, одним з найактуальніших серед звернень до Пенсійного фонду є питання зарахування стажу підприємницької діяльності, який треба мати для нарахування пенсії. Саме тому управління Пенсійного фонду України у місті Хмельницькому інформує про переваги сплати єдиного внеску у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Враховуючи те, що з 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати зріс до 3200 гривень, розмір мінімального страхового внеску становить 704 гривні на місяць.

Однак для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, Законом встановлено його спеціальний розмір. Так, визначаючи базу нарахування єдиного соціального внеску самостійно для себе, ФОП на першій групі єдиного податку зобов’язаний сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за місяць в сумі не менше, ніж половина розміру мінімального страхового внеску. А це 352 гривні ЄСВ з розрахунку на кожен місяць.

Звертаємо увагу, що питання пенсійного забезпечення підприємців урегульовано Законом №1058-VI “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 року, згідно з яким страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 гривні. У разі сплати єдиного внеску у сумі 352 гривні за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме півмісяця, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

Сьогодні для призначення пенсії за віком необхідно мати не менше 15 років страхового стажу.

Мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (сьогодні це 1312 грн.) встановлюється за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу.

За Урядовим проектом пенсія за віком у 60 років з 1 січня 2018 року призначатиметься за наявності 25 років страхового стажу. Особам, в яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Таким чином, пенсійна реформа передбачає залежність віку виходу на пенсію від наявного страхового. Тому питання сплати єдиного соціального внеску в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок є як ніколи актуальним. Отже, шановні підприємці, подбайте про своє майбутнє соціальне забезпечення вже сьогодні.

 

Довідково:

Страховий стаж — це період протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж вимірюється в місяцях та є однією із основних складових при визначенні розміру майбутньої пенсії.

Від розміру стажу залежить:

  • право особи на той чи інший вид пенсії;
  • розмір призначеної пенсії.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону України № 1058-IV від 09.07.2003р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (який набув чинності з 1 січня 2004 року) за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок — це сума грошових коштів, визначена шляхом множення мінімального розміру заробітної плати, установленої законом на той час, за який здійснюється розрахунок сум страхових внесків на розмір страхового внеску, установлених законом на день отримання заробітної плати (доходу) для окремих категорій застрахованих осіб (пункт 4.7. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, та зареєстрованої в Міністерствіюстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663).

Щомісячна сплата страхових внесків особою, яка підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або добровільно застрахованою в Пенсійному фонді, у розмірі не нижче мінімального страхового внеску є підставою для включення такого періоду до страхового стажу цієї особи для обчислення розміру пенсії.

Якщо сума внесків, сплачених за календарний місяць застрахованою особою, нижче мінімального страхового внеску, то для того, щоб цей місяць увійшов до страхового стажу в повному обсязі, такій особі необхідно здійснити доплату страхових внесків до мінімального розміру. Така доплата провадиться застрахованою особою добровільно за її рішенням.

 

 

Джерело: Хмельницька міська рада

З використанням матеріалів: Pensia.ua

3 thoughts on “Пенсійне питання: страховий стаж для приватних підприємців (ФОПів)”

  1. Уведомление: Прем’єр обіцяє, що у підприємців не буде проблем з пенсіями — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *