95% хворих на гепатит С не знають про свій діагноз

За показником смертності гепатит обігнав туберкульоз, малярію та СНІД. Хоча хвороба виліковна, вона залишається однією з головних причин смертності у світі, передає 24tv.ua.

Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Гепатит С підступний, адже явних симптомів не має і розвивається повільно. Інфікуватися можна навіть в манікюрному салоні, якщо інструменти не стерильні. За оцінками ВООЗ, в Україні хворих на гепатит С від одного до двох мільйонів людей. Але знають про свій діагноз тільки 49 тисяч. Це є головною причиною поширення вірусу.

Можна протестуватися, отримати результат. Якщо він позитивний – стати на облік. Тоді очікувати або ж вимагати лікування від держави. За 3 місяці з наявністю цих препаратів з ефективністю 94% ця хвороба відступить,
– зазначила директор з політики Альянсу «Громадське здоров’я» Павло Скала.

До того ж, лікування інфекції стало доступнішим. МОЗ вдалося домовитися з американською фармацевтичною компанією про закупівлю препаратів від гепатиту С за найнижчою ціною у світі. Якщо раніше курс лікування коштував майже 90 тисяч доларів, з 2017 року ціна становить 750 доларів.

Лікують хворих на гепатит С і за благодійні кошти. Купити препарати можна і самостійно, та не усім це по кишені: в аптеках ліки обійдуться у майже 900 доларів.

Як зазначає Українська правда.Життя, з мільйона інфікованих українців лише 5500 осіб у 2017 році отримували лікування. Це мало. За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, для викорінення гепатиту С в Україні до 2030 року впродовж наступних 10 років необхідно лікувати щонайменш 100 тисяч людей на рік.

Лікар-інфекціоніст, завідуючий гепатологічним центром Сумської обласної інфекційної клінічної лікарні ім. З. Й. Красовицького Володимир Рябіченко розповідає, що ризики інфікування є усюди, і виявити причину наявності вірусу в організмі майже неможливо.

Так, до 60% споживачів ін’єкційних наркотиків мають гепатит С. Однак те, що гепатит – хвороба виключно наркозалежних і робітників комерційного сексу, – стереотип, якого вже давно час позбутися.

Вірус має властивість довгий час ніяк не проявлятися. Людина може жити з ним продовж років і не відчувати жодних симптомів.

Саме тому, каже лікар, найчастіше пацієнти звертаються вже на останніх стадіях хвороби. Захворювання на гепатит С має п’ять стадій, на останній у людини -цироз печінки.

 гепатит С, здоров'я, лікування, хвороба

1 thought on “95% хворих на гепатит С не знають про свій діагноз”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *