Біометричний закордонний паспорт: всі деталі

Другий день Україна радіє — безвізовий режим із країнами ЄС таки наш. Але обов’язковою умовою для безвізових мандрів є наявність у громадянина біометричного паспорту. Все, що варто знати про його отримання — досліджувала Яніна Ткачук для сайту «24».

Біометричні паспорти в Україні можуть бути двох видів (так само, як досі — не біометричні): для виїзду за кордон та внутрішні. Тут говоримо про ті, які потрібні саме для

Відмінність такого документу від старої його версії — він має вбудований в обкладинку електронний чіп та відповідну позначку на обкладинці. На електронному носії продубльована інформація про власника паспорта, а також його оцифрований вираз обличчя, підпис та відбитки вказівних пальців рук. Все це для того, щоб спростити процес ідентифікації громадянина на кордоні.

До слова, за інформацією Державної міграційної служби, з січня 2015 року вже 3 мільйони 25 тисяч 129 українців отримали біометричні документи для виїзду за кордон.

Які документи потрібні для виготовлення біометричного паспорта

Список документів для осіб, що досягли 16-річного віку:

  • заява-анкета (подається особисто або законним представником);
  • паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);
  • свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що не досягла 14-річного віку);
  • відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору);
  • документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків у разі його наявності (для громадян, що досягли 18-річчя).

Сфотографуватись на фото можна прямо на місці. Якщо оформлюєте документ дитині до 12 років або людині, що за станом здоров’я не може пересуватись (і про це є відповідна довідка) — то фото можна принести готові: дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра та одну — розміром 10 х 15 сантиметрів.

Якщо оформлюється паспорт для виїзду за кордон дитині до 16 років, що проживає з одним із батьків, додатково подається оригінал або засвідчена в установленому порядку копія одного з таких документів: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, або у разі оформлення паспорта у закордонній дипломатичній установі України – іншого документа, що підтверджує таку реєстрацію; оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька.

Куди звернутись для отримання біометричного паспорта

Для оформлення паспорта українця для виїзду за кордон, в тому числі — і біометричного, громадяни України мають звернутися до будь-якого підрозділу міграційної служби. У ДМС наголошують — саме у будь-який підрозділ, незалежно від місця проживання громадянина. Відповідні підрозділи, у яких є технічна можливість для оформлення біометричних документів, є у кожному облцентрі (хоча це і не всі). Зокрема, у Києві таких підрозділів усього 11; у Харківській області їх — 15, у Львівській — 27. Детально про адреси відповідних підрозділів ДМС можна дізнатися на офіційному сайті відомства.

Є така ймовірність, що у відповідь на чималий попит деякі «підприємливі» особи можуть організувати такий собі бізнес з надання послуг з оформлення закордонних паспортів. Приміром, за якусь певну суму зголосяться за вас нести документи, стояти в черзі тощо. Але зауважте — заяву на отримання біометричного закордонпаспорта людина має подати особисто . Або це може зробити законний представник громадянина, у випадках, передбачених законодавством. Але ніяк не стороння людина, яка ще й гроші за це проситиме.

Скільки коштує біометричний паспорт

У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557 гривень 32копійки ( з них вартість адміністративної послуги – 253 гривні та вартість бланку паспорта – 304 гривні 32 копійки).

У разі термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення це коштуватиме 810 гривень 32 копійки.

Ще терміновіше оформлення — протягом 3 робочих днів у випадках, визначених законодавством, також обійдеться у 810 гривень 32 копійки.

У ДМС також зауважують — якщо оформлюватимете закордонний паспорт через консульську службу — сплатите додатково ще консульський збір.

Термін видачі

Заяви про оформлення паспорта розглядаються протягом не більш як 20 робочих днів з дня подання документів. Виключення: при терміновому оформленні (за заявою особи) зі сплатою подвійного розміру держмита та вартості послуги — до 7 робочих днів.

Якщо поїздка пов’язана з терміновим лікуванням від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном,— протягом 3 робочих днів.

Термін дії біометричного паспорту

Так, він видається не довічно, майте на увазі. Для громадян, віком до 16 років, такий паспорт буде діючим 4 роки, для громадян віком понад 16 років — 10 років з дати видачі. Далі — потрібно буде оформлювати його знову.

 

 

Читайте також:

Хмельничани відтепер можуть замовляти паспорти онлайн

 

Безвізу бути: як працюватиме на практиці безвізовий режим з Євросоюзом

8 thoughts on “Біометричний закордонний паспорт: всі деталі”

  1. Уведомление: Оформлення закордонних паспортів знову припинилось — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: Як переселенцям з Криму та Донбасу отримати біометричний паспорт? — Будь у курсі — портал новин
  3. Уведомление: Жителі ОРДЛО та Криму можуть отримати біометричні паспорти після спецперевірки — Будь у курсі — портал новин
  4. Уведомление: Чи стане біометричний паспорт безкоштовним? — Будь у курсі — портал новин
  5. Уведомление: Близько 770 тис. біометричних паспортів видано з початку безвізу — Будь у курсі — портал новин
  6. Уведомление: Паспортний апокаліпсис скінчився — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *