Як святкували 26-ту річницю Незалежності України у Хмельницькому

У четвер, 24 серпня, Україна відсвяткувала одне з найбільш визначних свят — День своєї Незалежності.

Для хмельничан та гостей міста як міською, так і обласної владою Хмельниччини було підготовлено велике різноманіття святкових заходів на Майдані Незалежності та на майданчику біля кінотеатра Т.Шевченка.

У першій половині святкового дня саме Майдан Незалежності у Хмельницькому став основним місцев святкування. Тут від самого ранку в рамках урочистих заходів до уваги жителів міста та області представлено наметове містечко “Українська хата”, у яких виставлено експозиції з усіх районів та міст краю. Для усіх охочих — саму тут можна було спробувати усіляки смаколики місцевих виробників кожного району, помилуватись виставками та неповторники караваями, які представили практично у кожній експозиції. Крім того, увагу багатьої присутніх привернули звісно і показові виступи спортсменів.

До кожного святкового намета з привітаннями підходили голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук та голова обласної ради Михайло Загородний. Тут їх пригощали різними наїдками, випічкою та караваями, а представники від кожного району демонстрували свої вміння у різного роду творчості та вмінь: від співів та гри на музичних інструментах до ковальства та гончарного мистецтва.

О півдні, замість традиціного бою хмельницьких курантів, усіх хмельничан порадували незвичною версією мелодії «Плоскирів-Проскурів-Хмельницький» у виконанні студента Хмельницького музичного училища Іллі Шевчука, який зіграв дві композиції, одна з яких і була «Плоскирів-Проскурів-Хмельницький».

 

 

О 16-30 на невеликому майданчику біля Будинку Профспілок, на перехресті вулицm Героїв Майдану та Соборної, відбулась надзвичайно важлива та вагома у житті Хмельницького подія — освячення Меморіалу Героям Небесної Сотні, у якій взяли участь як представники влади, так і родичи загиблих Героїв та священники усіх конфесій.

Пам’ятник Героям Небесної Сотні, меморіал перемоги добра над злом, вагою 1 тонна, являє собою 6-ти метрову бронзовуї скульптуру голуба, що символізує Святий Дух, який стоїть на постаменті з червоного граніту.

На крилі голуба зображенно обличчя Героїв, які загинули під час подій Революції Гідності. На зворотній стороні скульптури — напис «Україна — понад усе!». Саме ці слова найчастіше звучали у лютому 2014-го.

Традиційно вже для Хмельницького, під час святкування Дня Незалежності проходить Парад вишиванок. Цьогоріч збір відбувався о 17-00 на Майдані Незалежності. Парад вишиванок розпочався флешмобом, під час якого усі учасники параду створили величезний вишиваний «живий» тризуб з понад 1000 хмельничан та гостей міста. А по завершенню, усі сформували колону та з піснями рушили головними вулицями Хмельницького до майданчика перед кінотеатром Т.Шевченка, де і продовжувалось святкування.

На встановленій там сцені відбулись і концерт Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру, і прекрасне шоу колективу мажореток «Альфа», неодноразового переможця європейських конкурсів, та завершилось святкування виступом рок-гурту «KRUT», неповторної та талановитої Марини Круть.

 

 

 

З використанням матеріалів: Хмельницька міська рада та Хмельницька ОДА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *