«Слово єднає-2017»: Наталка Михно та Лора Підгірна у Хмельницькому

З 11 по 23 вересня 2017 року вже втретє у місті Хмельницькому відбувається визначна подія як для усіх, хто з повагою та завмиранням серця читає твори українських митців слова, так і для самих авторів — Літературний фестиваль «Слово єднає-2017»

Понад 900 поціновувачів художнього слова прийняли участь у числених заходах фестивалю протягом цих днів.

А сьогодні, 21 вересня, в читальному залі Центральної міської бібліотеки м.Хмельницького, яка розквітла під керівництвом пані Тамари Козицької, у рамках Літературного фетивалю та під егідою інтелектуального проекту «Літературний туризм» письменниці та журналістки Лори Підгірної, відбулась презентація останньої книги з трилогії «Сила духу» відомої української письменниці та публіциста Наталки Михно.

Свою творчість пані Наталія розпочала у 2005 році. Саме у 2005-му, наступного року після революції Гідності, Україні було презентовано першу книгу авторки «Марево духу», в якій поряд з історією справжнього кохання описується і древня історія Теребовлі. Через три роки, у 2008 році, виходить і друга книга талановитої авторки під назвою «Аристократи духу», а вже через рік сповнені любов’ю до творчості Наталки Михно українці із захопленням поринають у читання її четвертої книги «Звільнення».

У процесі свої творчості пані Наталія започаткувала серію книг «Мандрівка Україною», до якої вже входить дві книги: «Скарби твого міста: Теребовля» та «Скарби твого селища: Микулинці». А зараз вже готується до друку ще одна книга серії — «Скарби твого міста: Тернопіль».

Майже 10 років тому, у 2008-му, разом із своїм чоловіком Володимиром, Наталія Михно виїздить у село Знесіння, яке було знищене дощенту у 1950-их роках загонами НКВС. Родина поселяється там, щоб жити та господарювати серед лісу і озер, виритих на місці знищеного села, у екологічно чистому дерев’яному будинку, збудованому руками чоловіка пана Володимира. Саме у цьому прекрасному, сповненому тиші місці, письменниця пише третю книгу трилогії «Сила духу». Саме цю книгу авторка виношувала у думках та серці довгі 12 років.

Читальний зал Хмельницької Центральної міської бібліотеки був дощетну заповнений усіма бажаючими побачити та почути своїх улюблених письменниць. Все дійство розпочалось о 15-00 з вітальної промови директорки бібліотеки п.Тамари Козицької, у якій вона радо вітала усіх гостей Літературного фестивалю, неповторних авторів Лору Підгірну та Наталку Михно і на радість усіх пристуніх сповістила про продовження проекту «Літературний туризм».

Також окремо, подякою, пані Тамара відзначила засновницю проекту «Літературний туризм», історика, журналістку та переможницю «Коронації слова-2017» Лору Підгірну. Лише три місяці тому, у червні 2017-го, молода авторка з тріумфом презентувала українцям історичний детектив «Червона Офелія».

Лора Підгірна також приготувала своїм прихильникам приємний сюрприз, сповістивши, що на читачів чекає аж 10 книг про захопливі пригоди українця-патріота Марка Шведа та розповіла, що найближчим часом відбудеться презентація її другої книги «Тарноруда. Під знаком Білої троянди».

Основний час зустрічі було присвячено книзі Наталки Михно, яка завершувала трилогію «Сила духу». Чарівна, емоційна, сповнена чуттєвості авторка почала свою розповідь з надзвичайної історії початку написання книги. Все почалось з незвичайного сновидіння.

«У травні 1998-го я побачила яскравий і вкрай детальний сон про реальну історичну подію – повернення до Теребовлі князя Василька, якого було осліплено підступними недругами. Це сновидіння було настільки детальним, емоційно сильним, реалістичним, що потім ходила під враженням ще два тижні. Я чітко бачила закривавлену пов’язку на очах князя і його білосніжну сорочку, яка яскраво контрастувала з пов’язкою. Усі, навіть найменші елементи, були надзвичано детальні та чіткі. Однак найдивовижніше було навіть не це. Мій сон почав повторюватися навесні буквально щороку, однак кожного разу додавалася якась нова деталь» — розповідає пані Наталія.

І хоч їй казали, що усі історики бачать сни про українських князів — пані Наталія не вірила, що це випадковість. А дещо пізніше, у 2004 році, їй удруге подарували книжку про історію Теребовлі. І саме цей момент розплющив їй очі на сон — відкривши книгу майже на останніх сторінках, побачивши дату, авторка зрозуміла, що вперше її сновидіння прийшло до неї рівно через тисячоліття після справжньої події з князем Васильком. Це не може бути випадковістю!

Розповівши про це своєму другу, директору Теребовлянського музею Ігорю Тимчишину, Наталка Михно почула від нього заповітне: «Напиши про це!». Ці слова були вагомим поштовхом, і саме після цього, на аркуш почали лягати перші рядки першої книги «Марево Духу». Згодом українці вже зачитувались «Аристократами Духу». І сьогодні у Хмельницькому талановита Наталка Михно презентувала на розсуд читачів останню книгу трилогії «Сила Духу».

Ця книга є певною мірою і біографічною, оскільки в ній описується чуттєвий та незабутній момент із життя Наталки Михно та її бабусі, однак авторка додає, що книга одночасно «і про інших жінок, і про кожного з вас».

На обкладинці книги Ви побачите жінку, що ніби склала руки у молитві. А її руки обгорнуті знайомою кожному патріоту стрічкою. Саме жовто-блакитною, яким колись і був прапор Української держави, відзначає пані Наталія, а не блакитно-жовтою, як помилково прийнято зараз. Саме цю стрічку у своїх серцях українці пронесли через важкі десятиліття радянської влади, через період голоду, катувань, страху та знущань. Однак не зламались, не забули своє коріння та своє прагнення до свободи на своїй прекрасній землі.

Письменниця присвятила книгу всім тим, хто стояв на обох Майданах, всім тим, хто загинув у війні на Сході. Метою написання книги було те, щоб усі ми будували та розвивали свою Україну, і всі ті, чиї діди та батьки, які колись вимушені були емігрувати до США, Канади чи інших країн, рятуючись від тиранії радянського режиму — могли повернутись та вільно жити у своїй квітучій та багатій, вільній та мирній Україні.

На такій ноті пані Наталія оптимістично завершила свою сповнену емоцій розповідь. Зал слухав затамувавши подих, ловлячи кожне слово, кожну інтонацію.

А потім були запитання та дискусії. І про книгу «Сила духу», і про Україну, і про політику, і про досвід Наталки Михно у політичних перепетіях. Лора Підгірна заінтригувала усіх присутніх невеличким анонсом майбутньої презентації свого роману «Омбре. Над темрявою та світлом», який отримав Спецвізнаку літературного конкурсу «Коронація слова» — 2017 у номінації «Романи».

А на завершення, Наталку Михно було нагороджено дипломом і пам’ятною футболкою Літературного фестивалю «Слово єднає-2017» та подякою за активну громадську діяльність від Хмельницької міської ради.

Так непомітно пролетіло майже дві години чудової презентації, яка завершилась автографсесією та спільними світлинами на пам’ять.

 

 

2 thoughts on “«Слово єднає-2017»: Наталка Михно та Лора Підгірна у Хмельницькому”

  1. Уведомление: «Тарноруда. Під знаком Білої троянди»: очкуйте на презентацію книги вже найближчим часом! — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *