День міста Хмельницького: як святкують хмельничани

Як уже звикли хмельничани, День міста Хмельницького щорічно розпочинається з ярмарки по вул.Прибузькій о 8-00 ранку. Цьогоріч від звичної традиції не відійшли і усі охочі мали можливість зробити закупи на зиму як овочів та фруктів, так і меду, різного виду спиртних напоїв, як то медовуха чи смородинове вино. Вартість за кілограм цибулі складала від 4,0 до 4,5 грн., картоплі — в цих самих межах.

Багато наметів торгували домашнім сиром та продуктами харчування з Польщі. Бажаючі утеплитись могли придбати собі теплі вовняні ковдри, панчохи та зручні подушки.

Для усіх, хто хотів поповнити свій сад новими видами дерев чи плодовоягідних кущів — було безліч варіантів: продавали і черешні, і яблуні, і смородину, і хвойні дерева та декоративні квіти, на кшталт орхідей чи доларового дерева.

Наметів з м’ясною продукцією було 3 — однак люди здебільшого запитували ціну та роздивлялись запропоноване на продаж м’ясо та сало.

Кожний любитель ковбас чи копченостей міг обрати собі смачненького на свій смак та розмір гаманця. А аромат від шашлику розносився далеко за околиці ярмарку.

Об 11-00 у сквері ім.Шевченка розпочалось міське чаювання, однак воно не викликало зацікавленості у місцевих мешканців — людей там було вкрай небагато. Цілком можливо, що основної причиною було те, що більшість хмельничан у той час або поки що закуповувались на ярмарку, чи лише збирались на заходи святкування Дня міста.

По вул.Проскурівській, починаючи від Соборної, розмістились числені павільйони та локаційні виставки:

  • виставка військової та рятувальної спецтехніки привернула увагу багатьох — як діти так і їхні батьки розглядували автомобілі, залазили посидіти у середину, приміряли шоломи та спецкостюми.
  • у наметі аптеки «Віола» кожний охочій міг виміряти тиск та свій зріст.
  • на локації ПАТ «Укрпошти» — філателісти та зацікавлені хмельничани мали можливість придбати гарні листівки, блоки художніх марок за тематикою українських народних костюмів, передплатити свої улюбленій періодичні видання.
  • багато юних художників працювали над створенням 20–метрової живописної композиції на полотні «Щасливий день Хмельницького» просто неба на Проскурівській.

Не зміг пройти повз і очільник м.Хмельницького зі своєю командою. Пан Олександ Симчишин зупинився поспілкуватись з молоддю та долучився до розфарбовування полотна — із захопленням оформивши жовтим кольором одне із вікон на картині.

Дещо по іншому цьогоріч розміщені торгові павільйони, які пропонують хмельничанам та гостям міста різноманітні глиняні вироби, прекрасні вишиванки та вироби хендмейду. А між фонтанами, як уже звично, — розгорнулась справжня виставка робіт художників. Усі охочі можуть обрати та підібрати картину як у невеличку квартиру, так і у величезний будинок.

Жваве зацікавлення викликала в усіх відпочиваючих скульптура чорного бика біля входу у «Кондитерську лаву» — усі з таким задоволенням наперебій фотографувались коло нього, що створювали величезний натовп.

На «Стіні побажань» біля кінотеатру імені Т.Шевченка станом на 15-00 вже з’явилось чимало написів та освідчень у любові до рідного міста. А у сквері можна було не лише посмакувати різноманітних смаколиків від ресторанців та кафе міста, але і помилуватись роботами творчих юних хмельничан на виставці робіт за підсумками літніх живописних пленерів «Я люблю Хмельницький!».

Одна з найбільш вагомих подій, яка проходить цьогоріч у рамках святкування Дня міста — це Літературний фестиваль «Слово єднає-2017». О 14-00 у сквері ім.Шевченка відбувся гала-концерт і нагородження дипломами та подарунками учасників фестивалю. З рук Олександра Симчишина нагороди отримали Василь Шкляр та брати Капранови, Марія Чумарна та Лора Підгірна, подружжя Ірина та Микола Сичови, генерал-хорунжий українського козацтва, луганчанин Григорій Половинко.

 

 

 

 

 

Читайте також:

Хмельницькому — 586! (програма заходів на 23 вересня)

1 thought on “День міста Хмельницького: як святкують хмельничани”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *