Експерти: Вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного зросте з 50 до 80%

Зміна механізму горизонтального вирівнювання позбавляє громади мотивації до нарощування фінансових ресурсів. Про це зазначає DT.ua.

У державному бюджеті на 2018 рік пропонується змінити існуючий мотиваційний механізм горизонтального вирівнювання шляхом збільшення з 50 до 80% обсягу вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного бюджету (т.зв. реверсна дотація). Це призведе до необґрунтованого зменшення фінансового ресурсу місцевих бюджетів, які мають рівень надходжень податку на доходи з фізичних осіб на одного мешканця вище 1,1.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України, та Сергій Надал, голова Бюджетного комітету Асоціації міст України. Автори зазначають, що в цій пропозиції закладений найбільший ризик, оскільки зміна механізму горизонтального вирівнювання позбавляє громади мотивації до нарощування фінансових ресурсів – чим більше ти заробляєш, тим більше в тебе заберуть.

«В той же час, це стимулює утриманські настрої – навіщо добре працювати, якщо краще нічого не робити і отримати дотацію з державного бюджету за рахунок інших», — підкреслюють експерти.

До речі, така система діяла до 2014 року, коли 96,3% місцевих бюджетів були дотаційними. Завдяки реформі ситуацію вдалося змінити – місцеві бюджети почали демонструвати щорічне зростання. Тому ніякого сенсу немає повертатися в минуле.

Детальніше про проблеми фінансування місцевих бюджетів читайте в статті Олександра Слобожана та Сергія Надала «Повний назад! Бюджет-2018 – черговий виклик для місцевого самоврядування« у тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *