Як по всій Україні відзначали День захисника?

Урочистості з вшанування захисників України сьогодні відбуваються по всій державі, передає 24tv.ua.

У Дніпрі з ранку перекрили головну вулицю міста – декомунізований проспект Яворницького. Тут відбувається багатотисячний святковий марш. Окрім військових та добровольців, до колони приєднались і сотні простих містян.

Ми впевнені, що молодь, нинішня молодь, нове покоління будуватиме нову державу, нові стандарти будуть впроваджувати у своїй роботі. І віримо, що наша Україна буде найкращою країною в світі,
– сказали мешканці Дніпра Віталій та Алла.

Урочиста хода пройшла і середмістям Івано-Франківська. Разом із нинішніми захисниками маршем крокують і ветерани УПА, які сьогодні відзначають 75 річницю заснування Української повстанської армії.

Я в УПА поступив у 1944 році. На Вербову неділю нас бомбили. А на Великдень я поступив у Іваниківку, там був прийом в УПА. До сьогоднішнього часу, від того року як я поступив, і до сьогодні, я знаходжуся на посту,
–розповів старший братчик УПА Роман Яремчак.

Як зазначає Главком, в Одесі у День захисника України 76 першокурсників одеського Військово-морського ліцею урочисто склали клятву ліцеїста. Церемонія відбулася біля пам’ятника Тарасу Шевченку, в Центральному парку культури і відпочинку, що носить ім’я Кобзаря.

Текст клятви оголошував ліцеїст Данило Ситников, а його друзі скандували: «Клянемося, клянемося!».

За старанність, зразкове навчання та військову дисципліну наказом начальника навчального закладу 16 ліцеїстів призначені на посади молодших командирів, з присвоєнням звання «віце-старшіна 2 статті». Погони ліцеїстам вручили представники командування українських ВМС, керівництва Одеської області і міста.

З прийняттям клятви (по суті, присяги на вірність Батьківщині), з Днем захисника України і святом Покрови Пресвятої Богородиці вихованців ліцею привітали перший заступник командувача Військово-морських сил Збройних сил України контр-адмірал Андрій Тарасов, голова Одеської обласної адміністрації Максим Степанов, представники керівництва Одеського облради, почесні гості з Вінниці, працівники освіти, батьки, ветерани флоту, волонтери, священнослужителі.

Захід завершився колективним фотографуванням і проходженням урочистим маршем.

 

І у Львові сьогодні вітали майбутніх захисників країни. Із хвилюванням та трепетом урочисту присягу склали понад дві сотні курсантів державного ліцею імені Героїв Крут. Вони заприсяглись захищати український народ і служити на вірність державі.

Хвилювались сьогодні і хлопці в Херсоні. Курсанти Державної морської академії, лави якої сьогодні поповнили понад 1300 майбутніх моряків. На березі Дніпра вони склали присягу на вірність країні та одягли традиційні морські комірці.

А у Харкові у пам’ять про полеглих героїв у війні на Сході України, на одному з місцевих кладовищ відкрили алею слави. Тут поховані 34 бійці, що загинули у зоні АТО. Меморіал звели всього за місяць.

А про те, щоб своє професійне свято відзначили і ті, хто зараз на фронті, потурбувались на Буковині. Волонтери з міста Заставна відправили на передову чимало смаколиків: сто кілограмів риби, 500 кілограмів капусти, копчене м’ясо, домашню випічку та консервацію. Готували гостинці усім містечком, спеціально, аби встигнути до сьогоднішнього свята.

Волонтери вірять – смачні гостинці, зроблені з душею, піднімуть настрій та додадуть сил тим, хто далеко від дому захищає нашу країну.

В Запоріжжі проходить фестиваль «Покрова на Хортиці». Про це повідомляє Главком з посиланням на місцеве видання.

У заповіднику зібралися тисячі людей. Основні заходи проходять на двох локаціях: одна знаходиться біля Запорізької Січі, друга — недалеко від музею. З нагоди Дня захисника України, який також відзначають сьогодні, влада вручили кращим волонтерам і бійцям АТО нагороди.

По всій території свята проходять ярмарки, концерти, виступи козаків. На одній з локацій продають антикваріат і старовинні ікони. Також на фестивалі можна купити книги від Видавництва старого лева, сувеніри, мед і всілякі вироби ручної роботи. Гостей годують шашликами, приготованими тут же на мангалі. Гуляння триватимуть до самого вечора.

 

 

У Вінниці до 100-річчя Української революції урочисто відкрили пам’ятник українському державному і військовому діячу Симону Петлюрі. Про це пише Главком з посиланням на місцеве видання myvin.com.ua.

Пам’ятник виготовлено з бронзи у натуральну величину. Композиційно Симон Петлюра сидить на лавці, тримаючи у руках карту України. На ній вирізняються дві головні позначки – Вінниця як тимчасова столиця УНР, та Київ – столиця держави, що тимчасово окупована більшовицькими військами.

Основою ідеї формату пам’ятника стала відома фотографія, зроблена у 1919 р. у Кам’янці-Подільському. Розкладена на колінах карта стала художнім доповненням історичного образу видатного державного діяча.

Автором композиції є родина вінницьких скульпторів: Володимир Оврах і його сини – Роман та Андрій Оврахи.

 

 

 

Читайте також:

День захисника України: як змінювалося ставлення українців до воїнів УПА та СРСР?

14 жовтня в Україні відзначають одразу три свята

 

Фото: Главком

 День захисника України, святкування

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *