14 жовтня в Україні відзначають одразу три свята

14 жовтня в Україні відзначають одразу три свята:

  • Покрови Пресвятої Богородиці;
  • День українського козацтва;
  • День захисника України.

Свято Покрови посідає почесне місце серед шанованих свят в Україні. Шанується воно одночасно і християнами і рідновірами України, хоча зміст свята, навіть за однакової назви, зовсім різний.

Свято Покрови ознаменовує засинання природи, та вкривання землі на зиму. Справді, в жовтні перші дерева втрачають листя, всі плоди уже дозріли: „Прийшла Покрова – на дереві голо”.

“Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем” — до Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

Щоб усі члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.

В цей день кожен віруючий повинен звернутися з молитвою до Пресвятої Богородиці, просячи у неї міцного здоров’я, допомоги, підтримки і захисту, а також сприяння в сімейному житті і, звичайно ж, кохання. Прийнято вважати, що протягом усього року Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом.

Це також свято вояцької честі та звитяги, на якому оборонці Матері-Землі показують свою вправність. Починаючи з 1999 року 14 жовтня в календарі свят стало називатись Днем українського козацтва. Саме цього дня відзначається і створення Української повстанської армії.

День захисника України було встановлено 14 жовтня 2014 року указом Президента України, а у березні 2015 року цей день було визначено на офіційному державному рівні як вихідний. Тим же указом, що визначав нову дату відзначення Дня захисника України було скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 року, яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

З приводу необхідності обрання нової дати для відзначення Дня захисника України Президент України в своїй промові до Дня Незалежності нашої країни сказав:

«В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!»

 

Вперше свято Дня захисника України 14 жовтня українці відзначали під гаслом — «Сила нескорених».

10 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час виступу на Всеукраїнському форумі учасників антитерористичної операції зазначив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

Президент наголосив, що захист Вітчизни став справою всіх українців, тому День захисника України, який визначено вихідним днем, має стати всенародним святом, таким же значимим як Різдво, Великдень чи День незалежності.

«14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни. Тому, минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня», — зазначив Петро Порошенко.

Цьогоріч святковий день припадає на суботу. Саме тому, українці будуть відпочивати 3 дні поспіль – суботу, неділю та понеділок, тобто з 14 по 16 жовтня.

 

 

З використання матеріалів: Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека, УкрМедіа, Вікіпедія

1 thought on “14 жовтня в Україні відзначають одразу три свята”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *