Сьогодні День працівника соціальної сфери

В першу неділю листопада в Україні відзначається День працівника соціальної сфери. Про це повідомляє Укрінформ.

Свято встановлено згідно з Указом Президента від 13 квітня 1999 року і є свідченням високої оцінки праці понад 150 тисяч фахівців соцсфери які щоденно опікуються забезпеченням державних гарантій соціального захисту та страхування, нарахування та виплати пенсій, медико-соціальної реабілітації, розв’язанням проблем зайнятості, організації, оплати та безпеки праці, трудових відносин. Офіційне введення цієї професії в Україні відбулося навесні 1991 року.

Соціальна робота є складним процесом, що вимагає ґрунтовних знань соціології, психології, педагогіки, медицини, правознавства, економіки, теорії управління та інших галузей, її ефективність значною мірою залежить від самого соціального працівника, його вмінь, досвіду, особистих якостей.

Соціальна діяльність невідривна від суспільства і спрямована на всі його проблемні прошарки. Тому необхідність у соціальній праці існуватиме доти, доки існує суспільство, навіть за найвищого його розквіту, не кажучи вже за суспільство у кризовій ситуації.

Саме у стані гострої кризи опинилось українське суспільство в останні роки. Окупація Росією Криму, війна на сході нашої країни – все це призвело до величезної кількості вимушених переселенців, а разом із цим до проблем із виплатами пенсій, матеріальної допомоги, працевлаштування, отримання медичної допомоги тощо – вирішення цих нагальних проблем лягло також і на плечі соціальних робітників.

3 листопада, в останній робочий день перед святом, працівників галузі з професійним святом привітав Хмельницький міський голова.

Допомога людям, які опинилися у важкій життєвій ситуації, завжди вважалась гідною поваги. В основі  щоденної важливої праці працівників соціальної сфери лежить один з головних принципів людства — підтримка ближнього.

Нині немає такої сім’ї, яка була б осторонь від багатьох напрямків соціальної сфери. Це — пенсії, заробітна плата, зайнятість населення, соціальне страхування, різні види допомоги, пільг, соціальне обслуговування.

Сьогодні у Хмельницькому проживають майже 79 тисяч пенсіонерів, серед яких ветерани війни, ветерани праці, особи з обмеженими можливостями та інші малозахищені категорії населення.

Управлінням праці та соціального захисту населення проводиться робота, спрямована на вирішення проблемних питань з оплати праці, зайнятості, вживаються заходи щодо поліпшення соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни та праці, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, учасників антитерористичної операції, їх сімей, інших соціально незахищених категорій громадян.

Вирішуються питання надання матеріальної допомоги інвалідам, пенсіонерам, ветеранам війни та праці. Протягом 9 місяців 2017 року з міського бюджету було надано допомогу 15981 особі на загальну суму 12,5 млн. грн., з них 494 учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та членам сімей загиблих під час участі в антитерористичній операції на загальну суму 783,68 тис. грн.

Для окремих пільгових категорій громадян здійснюються капітальні ремонти жилих будинків і квартир та заміна газового обладнання. Встановлюються лічильники для вимірювання об’ємних витрат газу у квартирах соціально — вразливих категорій населення, лічильники обліку спожитої води. Важливим видом соціальної підтримки населення є виплата допомоги при народженні дитини, по вагітності та пологах, на поховання, санаторно-курортне лікування та оздоровлення. Проводиться активна робота щодо підтримки багатодітних сімей.

На сьогодні понад 26 тисяч хмельничан отримують різні види державної соціальної допомоги та 55 тисяч — користуються пільгами. Відшкодування витрат, пов’язаних з наданням пільг окремим категоріям громадян становить 69 млн грн.

З метою забезпечення зручності та призначення усіх видів соціальної допомоги, житлових субсидій, прийом громадян здійснюється в 5 громадських приймальнях, які розташовані в усіх мікрорайонах міста, відповідно до єдиної технології прийому громадян.

На сьогодні житловими субсидіями користується 35073 сім’ї на загальну суму 343,74 млн. грн.(2016 рік – 29295 сімей на суму 172,1 млн грн).

Загалом, в усіх громадських приймальнях створені оптимальні умови для відвідувачів.

Також організовуються виїзні прийоми у віддалені мікрорайони міста, а саме: Книжківці, Лезневе, Ружична (актуальним це питання є у періоди опалювального сезону).

Сьогодні соціальну галузь важко уявити без громадських об’єднань, які також надають соціальні послуги хмельничанам. У місті спектр соціальних послуг недержавними організаціями охоплює такі сфери: розв’язання проблем інвалідності, робота з дітьми та молоддю, допомога ветеранам, одиноким людям похилого віку, дітям-інвалідам, профілактика негативних явищ серед молоді, протидія епідемії ВІЛ/СНІДу, робота з бездомними та безпритульними тощо. Громадські організації відстоюють інтереси людей і, як найкраще знають їх потреби посильно допомагають їм. Саме за ініціативою таких об’єднань як «Карітас», «Хесед Бешт», Християнська благодійна місія «Допомога», а також ветеранських та інвалідських об’єднань, громадських організацій, які опікуються учасниками АТО, у нашому місті робиться чимало для соціально-незахищених людей.

Варто відмітити і соціальні програми, які діють у Хмельницькому, так «Програма соціально- економічного і культурного розвитку Хмельницького на 2017 рік» передбачає підвищення рівня добробуту населення через створення сприятливих умов для досягнення містом соціальної і економічної самодостатності.

Прийняття «Програми підтримки сім’ї на період 2016-2020 роки» зумовлена необхідністю створення сприятливих умов для всебічного розвитку сім’ї та кожного з її членів, посилення соціального захисту сім’ї як на державному, так і на місцевому рівнях.

Актуальною є «Комплексна програма Піклування в м.Хмельницькому на 2017-2021 роки». Вона розроблена з метою забезпечення невідкладних соціально-економічних, організаційних заходів, спрямованих на соціальний захист хмельничан. Прогнозований бюджет даної програми на 5 років становить 3,4 мільярда грн. Міська «Програма соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей на 2016-2017рр.» – це комплекс заходів, які реалізовуватимуться з метою надання соціальних, медичних, психологічних та юридичних послуг громадянам, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції на сході України, членів їх сімей, у тому числі членів сімей загиблих учасників АТО, які потребують допомоги.

Це далеко неповний перелік результатів щоденної праці спеціалістів сфери соціального обслуговування. Втім, є переконливим свідченням масштабів роботи працівників соціальної сфери, адже за кожною «цифрою» — конкретні людські долі.

 

 

Джерело: Хмельницька міська рада

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *