«Рейтинг нових українських мерів»: мери Хмельницького та Вінниці серед найкращих

Компанія «Active Group» провела дослідження «Рейтинг нових українських мерів». Мета – дослідити ставлення громад до діяльності мерів українських міст, які були вперше обрані на посаду в 2015-му році.

У кожній області компанія опитала п’ять експертів, усього по Україні – 120. У процесі інтерв’ю з експертами було запропоновано відповісти на питання, які стосувалися оцінки діяльності мерів та оцінити кожну категорію діяльності за шкалою від «1» до «10», де “1” – це негативна оцінка, а “10” – максимальна позитивна оцінка роботи мера. Рейтинг складався із суми оцінок експертів.

Експерти оцінювали діяльність мерів за наступними категоріями:

  1. Довіра виборців, де найвищий бал можна було отримати за високу підтримку з боку мешканців міста на виборах.
  2. Обіцянки, де найвищий бал можна було отримати за виконані обіцянки, і найнижчий, якщо не виконано 60% і більше обіцянок.
  3. Кадрова політика, де найвищий бал можна було отримати за успішно сформовано команду, яка демонструє високий професіоналізм.
  4. Скандали, де найвищий бал можна отримати за мінімальну скандальність.
  5. Протест, де максимальний бал надається за відсутність протестів у місті.
  6. Зв’язки із громадськістю, де максимальний бал можна було отримати за зворотний зв’язок з громадою та відкритість міського голови.
  7. Поточна діяльність, де максимальний бал надається за позитивну діяльність в сфері вирішення питань міського транспорту, регуляторної, бюджетної, освітньої, культурної та соціальної політики.
  8. ЖКГ, де максимальний бал можна було отримати за успіхи в сфері вирішення питань ЖКГ.
  9. Корупція, де максимальний бал присуджується за відсутність проявів корупції.

На базі експертної оцінки було заплановано дослідити рейтинг найуспішніших міських голів першої каденції, на яких місцева громада покладала великі надії та сподівання.

Після отримання чергових даних дослідження з обчислюванням кількісних показників опитувань експертів стало зрозуміло, що робоча гіпотеза була помилковою.

Як виявилося з опитувань експертів, міські голови, які мали на старті великій рівень довіри і на яких громада покладала найбільші очікування, отримали наднизькі показники за категоріями, які відображають діяльність міських голів протягом двох років.

Виходячи з таких обставин, робоча гіпотеза була скорегована і рейтинг перетворився на антирейтинг міських голів з завищеними та невиправданими очікуваннями і сподіваннями громад.

На цьому етапі дослідження переможцями антирейтингу завищених та невиправданих очікувань з боку виборців стали міські голови Глухова та Миколаєва.

Найбільшим розчаруванням виборців одностайно став мер Глухова Мішель Терещенко, на другому місці – мер Миколаєва Олександр Сенкевич.

Нижче презентована стисла думка експертів з оцінками, які визначили головні проблеми та провали в роботі зазначених міських голів.

Нова хвиля мерів, які розчарували виборців

Експерти виділили десятку мерів, які на їхню думку безперечно лідирують з точки зору первинної підтримки виборців з великим ступенем довіри на старті.

 

Місто Міській голова Кількість балів
1 Глухів Мішель Терещенко 114
2 Миколаїв Олександр Сенкевич 141
3 Чернігів Владислав Атрошенко 215
4 Запоріжжя Володимир Буряк 217
5 Біла Церква Геннадій Дикий 221
6 Дніпро Борис Філатов 226
7 Івано-Франківськ Руслан Марцінків 229
8 Черкаси Анатолій Бондаренко 271
9 Хмельницький Олександр Симчишин 291
10 Вінниця Сергій Моргунов 317

 

Але особливу увагу експерти звернули на двох міських голів, які очолили антирейтинг. Це Мішель Терещенко та Олександр Сенкевич – мери, які стрімко увірвалися в місцеве самоврядування, але також стрімко втрачають або вже втратили підтримку громади та владу в місті. У кожного своя особиста дорога до влади, свій досвід. Але експерти в один голос стверджують: є дві речі, що їх об’єднують – надвисокі очікування громади та ігнорування передвиборних обіцянок після обрання. У другому розділі ми публікуємо розгорнутий аналіз їхньої діяльності з коментарями експертів.

Експерти наголошують, що свій бізнесовий досвід новоспечені міські голови почали переносити на міське господарювання. Один захопився далекими та фантастичними мріями, другий почав втілювати сучасні технології в міське управління. Але цей бізнесовий досвід та підхід завадив вести міське господарство.

 

Медіа-рейтинг мерів

Також було проведене дослідження задля розрахунку окремого медіа-рейтингу, щоб дізнатися об’єктивні показники згадувань мерів у ЗМІ.

Для цього було проведено пошукову роботу: відбір новин за визначеними критеріями та оцінка їх емоційно-оціночного забарвлення.

На першому етапі був проведений пошук новин щодо висвітлення діяльності мерів. Період пошуку — з 1 грудня 2015 року по 31 жовтня 2017 року. Дата 1 грудня 2015 року — це умовний усереднений старт роботи всіх наших мерів на посадах.

На другому етапі пошукова видача Гуглу була обмежена першими десятьма сторінками (сто публікацій), вважаючи їх достатніми для визначення головних емоційних трендів та беручи до уваги звички пошуку звичайного споживача інформації.

На третьому етапі були розставлені оцінки знайденим новинам за трьома емоційно-оціночними категоріями: позитивна, негативна, нейтральна.

На четвертому етапі були підсумовані всі новини за трьома категоріями для кожного із мерів.

На п’ятому етапі від кількості позитивних новин було віднято кількість негативних новин для кожного із мерів. Різниця була розставлена від меншого до більшого.

Таким чином, чим нижче показник коефіцієнта, тим вищий щабель посідає мер, і тим більшим негативним медіа-рейтингом він володіє.

 

1 Мішель Терещенко (Глухів) -15
2 Олександр Сенкевич (Миколаїв) -9
3 Владислав Атрошенко (Чернігів) 7
4 Володимир Буряк (Запоріжжя) 15
5 Борис Філатов (Дніпро) 24
6 Олександр Симчишин (Хмельницький) 24
7 Геннадій Дикий (Біла Церква) 29
8 Анатолій Бондаренко (Черкаси) 33
9 Руслан Марцінків (Івано-Франківськ) 35
10 Сергій Моргунов (Вінниця) 45

 

Результати підрахунку рейтингів продемонстрували тотожність оцінкам експертів. Лідерами негативного медіа-рейтингу стали Терещенко та Сенкевич.

 

Розділ другий. “Лідери” антирейтингу

Перша позиція в антирейтингу – європейська мрія та розчарування Глухова – Мішель Терещенко

Загальна оцінка експертів – 114

Мішель Терещенко – мер з великим кредитом довіри до швидких змін на швидке європейське покращення. Мер з європейським досвідом та європейськими ідеями, яскравим бекграундом досягнень своїх пращурів, які керували містом.

  1. Довіра виборців – 49. Експерти одноголосно високо оцінили прихід до влади мера Глухова. По-перше, Мішель приїхав з-за кордону, він нащадок давнього роду меценатів. У нього були яскрава виборча кампанія, Президентом на камери вручав йому український паспорт. Мішель Терещенко прорвався до мерського крісла з великим відривом від своїх опонентів. Головний чинник – його родинна історія та імідж успішних предків – українських промисловиків і меценатів. Балотування Терещенка на пост мера Глухова відповідало тренду 2015 року – залучення до системи державного управління України іноземних політиків та фахівців. Саме це вплило на жителів Глухова, які обрали собі нового мера.
  2. Обіцянки – 7. Мішель Терещенко офіційно під час виборів дав 12 обіцянок. Це зафіксовано у його передвиборчій кампанії. На сьогодні жодна обіцянка не виконана.
  3. Кадрова політика – 9. За оцінками експертів, міський голова так і не зміг сформувати потужну команду. Постійні скандали зі звільненнями працівників виконкому та комунальних підприємств «старої гвардії», які дійшли до столиці зі скаргами на свавілля міського голови. У той же час помічник мера Руслан Павленко виявився раніше судимим та був викритий в підробці документів, а заступника Терещенка Вискуба неодноразово звинувачували в контрабанді.
  4. Поточна діяльність – 9. На думку експертів, глухівська реальність вщент знищила привабливий виборчий образ міського голови. Мер Терещенко вміє красномовно розповідати про те що, де і як робити. Але не може похвалитись видатними проривами на своїй посаді. Міському голові на його посаді заважають всі: від Президента, який «кришує» місцевих олігархів до рядових глухівчан, які чекають, поки мер все зробить замість них.
  5. ЖКГ – 10. Експерти одноголосно віддали Терещенку мінімум голосів в цьому питанні, і зафіксували перелік невирішених комунальних питань та прямого обману виборців, особливо в питанні водопостачання (надважливого питання для міста), ремонту доріг, підтримці міської інфраструктури.
  6. Скандали – 8. Експерти одностайно зійшлися в тому, що міській голова Глухова найскандальніший в країні. Такому числу скандалів та уваги центральних ЗМІ можуть заздрити деякі народні депутати. Експерти стверджують, що місто за два роки завдяки мерові перетворилося на суцільний скандал. Прикро, що сам міський голова прикладає багато зусиль для створення цих чисельних скандалів, наприклад найбільш кричущі: заява про кадетські класи, які «готують тітушок», відмова виплачувати зарплату лікарям, обман бійців АТО, які повернулися із зони бойових дій, а казарм, які обіцяв міській голова, так і не побачили. Військові були вимушені жити в наметах.

Один із найгучніших скандалів, якій вбухнув в місті на всю країну – скандал з розмитненням авто «швидкої допомоги» для Глухова від діаспори з Голландії. В цієї ситуації цікаво те, що міській голова Глухова дуже швидко розбурхав скандал про «сили», які заважають місту та позбавляють жителів сучасної «швидкої допомоги». Якщо бути об’єктивними, слід зауважити, що до справи про голландську «швидку» багато запитань: характер оформлення авто (гуманітарна допомога чи ні), умови розмитнення авто та санітарних спецавтомобілів, вік «швидкої», сучасність обладнання та багато інших. Але замість відповідей навколо цієї справи було забагато піару. Міський голова здійсняв галас, граючи на емоціях: «швидку» для людей не розмитнюють і вимагають гроші. Про питання законності та правил розмитнення медичних авто та гуманітарних вантажів не йшлося.

Поведінка міського голови Глухова, на думку експертів, вкладається у типову модель «винні всі, окрім мене»: тиснути на емоції, не визнавати своїх помилок, а в усіх невдачах та помилках, навіть у своїх особистих, звинувачувати всіх – від місцевих мешканців до Президента.

  1. Зв’язок з громадськістю – 10. Експерти впевнені, що попри те, що міській голова непоганий оратор, складається враження, що він нехтує думкою громади. Більше того, експерти наголошують, що міській голова дуже часто поводиться не адекватно з представниками громадськості та ЗМІ, фіксуються постійні скандали та навіть сутички й напади на представників преси. Єдина комунальна газета міста була закрита за ініціативи мера. Але в той же час мер активно друкує свої звернення до глухівчан в місцевих ЗМІ.
  2. Протест – 6. За оцінкою експертів Мішель Терещенко отримує найнижчий бал, тому що саме він стає об’єктом чисельних протестів в місті. Серед них протести медиків, звільнених бюджетників, протести проти підвищення тарифів на воду, протестні акції під час проведення сесій міськради.
  3. Корупція – 6. Доведений факт корупції в суді. Експерти зазначають, що як тільки Мішель Терещенко перейшов до стану антикорупціонерів, почався корупційний скандал з декларацією мера Глухова. На мера було заведена справа через приховані данні в декларації. Антикорупційні органи довели справу до суду і мера було визнано корупціонером.

Експерти також відзначили факт лобіювання своїх ідей, які тісно пов’язані з його особистим бізнесом. Наприклад, ідея про створення конопляного лікувального центру при наявності фабрики по переробці конопель, яка належить Мішелю Терещенко.

Окрім цього, експерти визначили, що новий міський голова Глухова швидко засвоїв виборчі уроки і на місцевому рівні зайняв позицію «всі хто проти мене та критикує мене – колишні регіонали та їх приспішники, вони проти реформ». У пошуках підтримки «зверху» Терещенко намагався використати важель свого особистого знайомства з Президентом, який особисто вручав йому паспорт. Але, не дочекавшись підтримки, він розгорнув свою позицію на 180 градусів та почав нищівну критику голови держави. Експерти впевнені, що своїми діями він подав сигнал частині опозиції, яку очолює «Самопоміч» та «Рух нових сил». Для цього Мішель Терещенко навіть приїжджав до Києва для виступу у Верховній Раді та підтримував мітинги опозиції під ВР.

Пошук новин в рамках медіа-рейтингу продемонстрував наступну тенденцію: більшість новин з позитивним забарвленням стосуються загальноукраїнських заяв та політичних дій Мішеля Терещенка. Що стосується негативно забарвлених новин, то вони стосуються місцевого, локального порядку денного діяльності мера Глухова. Для прикладу наведемо 5 найбільш резонансних негативних новин, що стосуються Мішеля Терещенка.

  1. Закриття Глухівської ЗОШ І-ІІІ ст. (початкової ланки 1-4 кл.)

https://nedelya.info/news/item/6957-ob-yasnitsya-s-roditelyami

  1. “СтопКор” викрив корупціонерів серед замів мера Глухова Мішеля Терещенка
  1. В Глухове медики требовали от Терещенко погасить долги по зарплате

https://www.rbc.ua/rus/news/gluhove-mediki-trebovali-tereshchenko-pogasit-1506684877.html

  1. Юристом Глухівського управління освіти став судимий за вбивство радник Мішеля Терещенка

https://apostrophe.ua/ua/news/society/2017-02-24/yuristom-gluhovskogo-upravleniya-obrazovaniya-stal-sudimyiy-sovetnik-mishelya-tereschenko/87978

  1. У Глухові закрили газету за критику новообраного мера

 

 

Друга позиція в антирейтингу – колишній міській голова Миколаєва – Олександр Сенкевич. Мер-айтішник.

Загальна оцінка експертів – 141

Олександр Сенкевич – міський голова, якій став альтернативою існуючим міським елітам з технологіями гречки, за якими стояли колишні регіонали та великій бізнес. Сенкевич – це мер-альтернатива, якій зміг мобілізувати електорат, але не зміг збудувати потужну команду.

  1. Довіра виборців – 46. Експерти визначають, що Олександр Сенкевич – одна з несподіванок на рівні місцевих виборів на півдні України. Він зміг мобілізувати виборців протягом двох турів. Виборці зробили ставку на невідомого, але більш привабливого успішного айтішника. Він ніколи не був у політиці і не «замазався» ані з правими, ані з лівими, ані зі старою, ані з новою владою. Він був «темною конячкою», але в той же час мав позитивну репутацію успішного бізнесмена. По-друге, на користь нового мера зіграла мобілізація протестного електорату.
  2. Обіцянки – 10. Експерти зауважують, що колишній міській голова Миколаєва щиро роздав 20 обіцянок. Частина з цих обіцянок виконана мером за рахунок міського бюджету, але експерти уточнюють, що більшість з виконаних обіцянок не мають суспільного резонансу, а більше відповідають особистим забаганкам мера, та його минулій професійній діяльності в IT-сфері.
  3. Кадрова політика – 15. На думку експертів, мер Сенкевич зі старту зробив багато помилок в кадрових питаннях. Настроїв проти себе всіх керівників комунальних підприємств після серії заяв про неефективність, про неминучі відставки та звільнення керівників виконкому, “залякував” міськраду онлайн трансляціями. Своєї міцної команди у міського голови немає.
  4. Поточна діяльність – 12. Експерти зауважили, що поточна діяльність – це не головне для Сенкевича. Він нехтував міськими справами або виконував їх неналежним чином, зосередившись на піарі дрібних справ.
  5. ЖКГ – 12. Скандальна ситуація навколо зриву опалювального сезону – один із найяскравіших провалів міського голови в сфері ЖКГ на думку експертів. Мер не проявив себе ані на професійному, ані на іміджевому рівні. Більше того, проблема отримала резонанс на рівні Кабміну. На додаток експерти наводять ще один кричущий випадок, коли партійна дисципліна взяла верх над інтересами громади. Так Сенкевич, як представник партії «Самопоміч» дав згоду приймати сміття зі Львова, де мер міста є лідером «Самопомочі». Всупереч рішенню міського голови миколаївська громада не допустила сміття до міського сміттєзвалища.
  6. Скандали – 13. Експерти зауважили, що найбільші скандали пов’язані зі зривом опалювального сезону, корупційним скандалом щодо придбання приміщення для створення центру надання адміністративних послуг та втечею від поліції під час вручення протоколу про корупцію (конфлікт інтересів).
  7. Зв’язок з громадськістю – 12. Експерти визначають, що незважаючи на освіту та працьовитість міського голови дуже помітною була зміна в поведінці Олександра Сенкевича після обрання на посаду. Попри заяви про бажання зробити роботу міської рад прозорою та відкритою, міський голова став більше дистанціюватись від громадськості, особливо тієї частини, яка критикувала мера. У ситуації з прийняттям рішення про львівське сміття міській голова вступив в прямий конфлікт з миколаївцями.
  8. Протест – 11. Колишній мер міста багато зробив для того, щоб і міськрада і пересічні мешканці постійно висловлювали незадоволення (яскравий випадок – протест миколаївців проти львівського сміття, перекриття вулиць). Але головним протестним проявом проти міського голови став так званий мерський імпічмент – зняття його з посади більшістю голосів у міськраді.
  9. Корупція – 10. Експерти визначають, що поведінка колишнього міського голови під час розгортання корупційного скандалу шокувала не тільки містян, а і всю країну. Мова йде про втечу міського голови від поліції через балкон під час вручення протоколу про корупційні дії.

Результати пошуку новин у рамках медіа-рейтингу ілюструють наступну тенденцію: позитивно зафарбовані новини щодо Сенкевича стосуються його підтримки з боку політиків національного масштабу. У той же час негативні новини демонструють його адміністративні та політичні прорахунки на локальному рівні.

Для прикладу наведемо 5 найбільш резонансних негативних новин, що стосуються Олександра Сенкевича.

  1. Мер Миколаєва Сенкевич втік від поліції через вікно

http://www.theinsider.ua/politics/594129a1ba724/

  1. Николаев в воде: мер города не прошел проверку непогодой

https://mnyug.com/313-nikolaev-v-vode-mer-goroda-ne-proshel-proverku-nepogodoy.html

  1. В Николаеве разразился скандал из-за львовского мусора

http://fakty.ua/222476-v-nikolaeve-razrazilsya-skandal-po-povodu-lvovskogo-musora

  1. Отставка мэра Николаева – это урок управленческого провала, – Фесенко

https://ukranews.com/news/524648-otstavka-mehra-nykolaeva-ehto-urok-upravlencheskogo-provala-fesenko

  1. «В октябре планировал выйти из «Самопомощи»: Экс-мэр Николаева пришел на поклон к «Оппоблоку»

https://www.obozrevatel.com/politics/v-oktyabre-planiroval-vyijti-iz-samopomoschi-eks-mer-nikolaeva-prishel-na-poklon-k-oppobloku.htm

 

Розділ третій. «Аутсайдери» антирейтингу

«Мери середняки»

З 3 по 7 місце в рейтингу очолили міські голови «середняки», в яких проміж собою невеличкий розрив в отриманих балах. Це міські голови Чернігова (215), Запоріжжя (217), Білої Церкви (221), Дніпра (226) та Івано-Франківська (229). Експерти впевнені, що цей прошарок міських голів (зі значним відривом від лідерів з обох боків) є яскравим прикладом мерів, які мали достатню довіру та підтримку громади, але за майже два роки так і не зробили особливих досягнень та не використали в повному обсязі свій потенціал.

Впевненими «аутсайдерами» антирейтингу з великим відривом стали міські голови першої каденції Черкас, Хмельницького та Вінниці. Мери цих міст отримали найбільшу кількість балів за оцінками експертів.

На восьмому місці антирейтингу міський голова Черкас Анатолій Бондаренко (271), якій під час виборів вирвав перемогу у колишнього мера. На своїй посаді міський голова досяг певних успіхів та сформував команду однодумців, вважають експерти, але час від часу команда оновлюється, тому що мер змінює тих, хто не працює на 100%. Експерти відзначають, що міському голові вдалося знайти порозуміння з депутатами та відкинути політичні питання на користь господарським.

Експерти зауважують, що міське господарство дісталося новому мерові не в найкращому стані, але голова почав завзято руйнувати стереотипи. На думку експертів А. Бондаренко істотно збільшив будівництво та ремонт доріг, місто лідирує серед обласних центрів, реалізується реформа міського транспорту – мер впроваджує лінію на домінування екологічного електротранспорту, власником якого повинно бути місто. Експерти впевнено відмітили, що в місті, в якому була змінена управлінська команда індекс напруженості та протистоянь старих еліт до нового керівництва досить низький.

На дев’ятому місці рейтингу за оцінками експертів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин (291), якій здобув упевнену перемогу на виборах та отримав високий відсоток підтримки серед містян. Експерти відзначають, що у міської раді була сформована потужна фракція, а однопартійці міського голови очолили міські комунальні підприємства та структурні підрозділи міськради. Окремо експерти відзначають відкритість мера до ЗМІ та громадськості.

Експерти виділяють наступні досягнення міського голови:

1) поліпшена комунікація з громадою, створені електронні приймальні, система петицій, розглянуті десятки тисяч звернень містян, регулярні прямі ефіри з мером на місцевому ТБ, щотижневі брифінги з пресою;

2) запроваджені проекти з місцевого бюджету (2 млн. грн.), спрямовані на підтримку місцевої громадськості, створені громадські ради при управліннях виконкому;

3) у соціальній сфері та освіті міський голова досяг певних успіхів, відмічають експерти: будуються дитсадки, в школах придбається спортобладнання, техніка комп’ютерних класів, істотно поліпшені умови харчування в ДНЗ та школах міста, підтримуються ПТУ, за кошти міського бюджету фінансуються медичні заклади та місцеві програми охорони здоров’я;

4) у сфері ЖКГ експерти відмічають успіхі в налагоджуванні міського електротранспорту та придбанні нових тролейбусів, подвоєнні робіт з будівництва та ремонту доріг, встановлюються тисячі нових енергоефективних ламп вуличного освітлення, ремонтуються котельні та теплопункти, в місті зберігаються найнижчі тарифи та тепло та квартплату, 100% будинків забезпечені засобами обліку тепла;

5)оцінюючи поточну діяльність міського голови експерти одностайно зауважили про низькій протестний та скандальний потенціал в місті. Багато соціальних та комунальних питань вирішуються та не мають громадського спротиву з боку містян. Крім того голова міста отримав звання активного борця з корупцією (всеукраїнське муніципальне опитування).

Експерти одностайно зауважили, що «аутсайдер» антирейтингу – міський голова Вінниці Сергій Моргунов з сумою 317 балів (в середньому кожна категорія була оцінена в 35 балів із 50).  Втім експерти впевнені, що успіх вінницького голови Сергія Моргунова – це сукупність кількох факторів. Перш за все, це довіра та підтримка громади, по-друге, пильна увага колишнього керманича міста В. Гройсмана, якій за думкою експертів заклав фундамент для роботи послідовникам, по трете, наявність потужної команди та задовільного стану міського господарства.

За думкою експертів вінницький міській голова Сергій Моргунов працює як технічний мер в позитивному сенсі. Головне, він не розчарував громаду, не завалив проекти, які були розпочати до нього і всіляко прикладав зусиль для їх подальшого розвитку. Експерти називають його успіхи реальними і без зайвого піару. Потужна команда склалася ще за часів його попередника, з якою він працював ще з 2014 року, тому не дивно, що у мера є підтримка на всіх рівнях. Так наприклад, міський голова запустив проект «Бюджет громадських ініціатив» з фінансуванням з міського бюджету, був відкритий Центр допомоги учасника АТО, в Центрах надання адмінпослуг відкриті нові послуги. Окремо експерти виділили економічні досягнення міста, а саме: створення індустріального парку, де почалося будівництво заводу холодильного обладнання, iHUB – запрацювали три стартапи, а інвестиційний індекс Вінниці піднявся до рівня «ВИСОКИЙ».

У сфері ЖКГ міський голова продовжив лінію свого попередника, відмічають експерти. Так в місті продовжуються реалізовуватись міжнародні проекти спрямовані на поліпшення комунальної сфери: швейцарський проект з енергоефективності (заміна 9 км труб, 68 інд. теплопунктів), в місті продовжують комплексний ремонт вулиць (ремонт дороги, тротуарів, освітлення, велодоріжки), відремонтовано 120 тролейбусів та три трамвая, реалізуються проекти співфінансування при будівництві та ремонті міських доріг – на початок 2017 року було заасфальтовано 34 дороги.

У соціальній сфері експерти виділили найбільш вагомі досягнення міського голови, такі як: відкриття нових дитсадків, оновлення дитмайданчиків, заміна обладнання в шкільних їдальнях, розпочато будівництво нової школи, відбудована спортивна інфраструктура в 10-ти школах міста, будується черговий муніципальний будинок, в якому сотні родин поліпшають свої житлові умови (під час дії програми 551 родина вже отримала житло).

Що стосується конфліктів, скандалів та протестних акцій – міський голова отримав найвищий бал. Більше того, експерти відмітили, що за ініціативою міського голови були упорядковані умови для проведення громадських слухань, в місті реалізується низка проектів із залучення громадськості до участі в місцевому самоврядуванні, реалізуються проекти на засадах співфінансування.

 

 

Читайте також:

Рейтинг виконання передвиборчих обіцянок: Хмельницький очільник у ТОП-5

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *