Як підготувати свій організм до зими і лютих морозів?

Всі відпустки закінчились, більшість повернулися в офіси, де вже зачекався малорухливий спосіб життя. Настання зими більшість людей переживають з постійним кашлем та нежиттю, передає 24tv.ua.

Щоб такого не було, підготовка до зими з профілактикою інфекційних захворювань повинна починатися заздалегідь, щоб з роками не хворіти довше і з ускладненнями.

Організму потрібно перебудуватися на зимовий режим харчування, підготуватися до похолодання та різкого скорочення кількості сонячних днів. До того ж наш організм, відповідно до свого біологічного годинника, всіма силами намагається «впасти у сплячку» в зв’язку зі зменшенням світлового дня. Як наслідок – уповільнення обмінних процесів в організмі.

Як підготовувати свій організм до зими та морозів:

1. Перше, що слід зробити, це переглянути свій харчовий раціон і скласти збалансоване харчування. Робити спроби зміцнення імунітету напередодні зими, ігноруючи важливість збалансованого харчового раціону, – це все одно що будувати будинок без фундаменту. Головні принципи тут такі: продукти повинні надходити в організм у правильному співвідношенні: білків – 15%, жирів – 20%, вуглеводів – 65%.

Білок тваринного походження можна замінити дієтичним, що містяться в бобових – сої, квасолі, сочевиці. Це особливо рекомендовано тим, хто стежить за своєю вагою. Тваринні жири потрібно максимально замінити рослинними, вживати «складні» вуглеводи з продуктів, багатих на клітковину (цільнозерновий хліб, крупи, фрукти, овочі). Потреба в солодкому можна задовольняти медом і сухофруктами. Харчуючись так, ви ніколи не будете голодні, значно схуднете і оздоровите мікрофлору кишечника та на дасте своєму імунітету неоціненну послугу.

2. Починайте приймати мультивітаміни, оскільки запасів природних вітамінів, що надходять з продуктів харчування, недостатньо. Скільки б ми не отримали вітамінів влітку – на зиму їх «не відкласти». Мультивітаміни стануть необхідним доповненням до вашого збалансованого харчування.

3. Рухайтеся! Ходіть пішки, бігайте, танцюйте – одним словом, вибирайте будь-який відповідний вам вид фізичної активності. Взимку це здорово допоможе протистояти вірусним атакам.

5. Віруси грипу в першу чергу вражають легені, тим більше ослаблені. Якщо ви палите, поставте собі за мету кинути палити. А ще нікотин звужує судини і ввергає організм в кисневий «голод». Взимку це особливо небезпечно.

6. Одягайтеся по сезону. Перед початком морозів необхідно виключити переохолодження, носити головні убори і тримати голову в теплі. Ходити без головного убору – значить піддавати себе ризику: можна запросто підхопити простуду, та ще й ускладнення у вигляді гаймориту та отиту.

7. Для профілактики грипу можна вранці та ввечері полоскати горло трав’яним відваром, наприклад шавлією, щоб не допустити кашлю та запалення. І якщо ви відчуваєте, що змерзли та дуже втомилися за день влаштуйте собі ввечері «релакс» – у вигляді гарячої ванни, трав’яних інгаляцій. Як противірусний засіб добре зарекомендував себе зелений чай.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *