Пішов з життя перший український космонавт Леонід Каденюк

Помер перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк. Відомого українця не стало на 68-му році життя, інформує 24tv.ua.

Про це пише видання УНН, посилаючись на оточення, близьке до Каденюка.

За словами співрозмовника видання, Каденюк раптово помер в парку Царське Село у Києві. Медики, що приїхали на виклик, лише констатували його смерть.

Як зазначає УП.Життя, Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів.

У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків.

Каденюк пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження.

У 1995 році потрапив до групи космонавтів Національного космічного агентства України.

Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи Леонід Каденюк пройшов унікальні інженерну й льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», БТКК «Буран», орбітальну станцію «Салют», комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабель «Space Shuttle». У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.

Із 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (Columbia) місії STS-87.

Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні.

З 1998 до 2006 року генерал-майор Леонід Каденюк обіймав відповідальні посади в лавах Збройних сил України. У 2002 році обраний народним депутатом України. Згодом блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. Він – автор 5 наукових праць та художньо-публіцистичної книги «Місія – Космос», яка стала кращою книгою 2009 року в Україні. Леонід Каденюк є почесним професором кількох університетів, має численні відзнаки, нагороди та подяки.

Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різногопризначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

 

 

 

 

 

 

Заголовне фото: GalInfo

 Леонід Каденюк, перший український космонавт

1 thought on “Пішов з життя перший український космонавт Леонід Каденюк”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *