Польщі для збереження економічного зростання необхідні працівники-українці

Робоча сила з України вкрай потрібна для забезпечення і збереження економічного зростання в Польщі.

Про це заявив голова правління Національного банку Польщі Адам Глапінський, пише ЕП з посиланням на Deutsche Welle.

Глава польського регулятора зазначив, що для нього пріоритетним залишається питання створення достатньо сприятливих умов для залучення відносно дешевої робочої сили з сусідніх Україні та Білорусі.

За словами Глапінського, незважаючи на стале економічне зростання і скорочення рівня безробіття в Польщі, в останні роки країна гостро відчувала брак кваліфікованих кадрів.

Так, у грудні минулого року показник безробіття в Польщі становив 6,6%відсотка, а зростання ВВП, за оцінками аналітиків, досяг рівня в 4,5%.

Проте, не дивлячись на значне зростання ВВП, країна відчувала дію таких негативних факторів, як старіння населення і міграція молодих фахівців в більш багаті країни Західної Європи.

За офіційними даними , в країні з населенням у 38 млн осіб працює лише 16 млн поляків.

Тому, пояснив глава польського центрального банку, приплив дешевої робочої сили з України та Білорусі частково компенсував брак кадрів серед населення країни.

У той же час, Глапінський висловив побоювання, що лібералізація візового режиму між ЄС і Україною може призвести до того, що українські трудові мігранти будуть вибирати для заробітків більш багаті європейські країни, як це робить молодь у Польщі.

Зараз на польському ринку праці зайнято від 1 до 1,5 млн українських громадян, з яких чимало працюють нелегально без відповідних дозволів.

За оцінками польського Союзу підприємців і роботодавців, які робилися два роки тому, Польщі необхідно мінімум 5 млн додаткових працівників для забезпечення стабільного економічного зростання.

 

 

 

 

Читайте також:

Майже половина українців готові виїхати за кордон задля заробітку

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *