Французькому кутюр’є Юберу де Живанші — 91

Сьогодні виповнюється 91 рік від дня народження Юбера де Живанші (1927), французького кутюр’є, засновника власного Будинку моди в Парижі.

Юбер де Живанші народився 21 лютого 1927 року в Бове. Він був молодшим сином Люсьєна Таффіна де Живанші (1888-1930), маркіза Живанші, та його дружини Беатріс («Сіссі») Бадін (1888-1976). Люсьєн Таффін де Живанші загинув, коли Юберу було два роки. Існує декілька версій загибелі батька Юбера: від грипу, та більш героїчна версія — батько розбився на літаку, яким керував.

Юберу де Живанші пророкували долю архітектора або юриста. Після смерті Люсьєна Таффін де Живанші його місце в родині зайняв дід Юбера — власник крамниці декоративних тканин.

Живанші — перший кутюр’є, який винайшов термін pret-a-porte і почав створювати  колекції готового одягу.

Живанші творець особливого вишуканого і елегантного стилю. Серед його знаменитих клієнток були Одрі Хепберн і Грейс Келлі, Жаклін Кеннеді, баронеса Ротшильд і принцеса Монако Кароліна.

Навчався в Школі красних мистецтв у Парижі. 2 лютого 1952 року, у віці 25 років, Юбер відкрив свій власний будинок моди Givenchy. На ту пору він був наймолодшим із творців високої моди. Перша ж колекція 25-річного модельєра принесла йому успіх. «Елегантність, архітектурність ліній моделей Живанші якнайкраще підходить дамам з вищого світу», — писали в пресі.

Впродовж 39 років кутюр’є співпрацював з Одрі Хепберн. Актриса носила одяг від Givenchy як у кіно («Сабріна», «Сніданок у Тіффані»), так і в повсякденному житті.

Іншою відомою особою, що втілювала стиль Живанші, була Жаклін Кеннеді. На похоронах чоловіка – президента США Джона Кеннеді, вона була в сукні «від Живанші».

В 1995 році кутюр’є оголосив про відхід від справ. Великий кутюр’є виявився талановитим в усьому. Купивши занедбану віллу на Лазурному узбережжі, він вдихнув життя в цей вмираючий шматочок землі. Він сам став і архітектором, і садівником в своєму новому будинку: реконструював садибу, обставив її дорогими серцю предметами і створив сад екзотичних рослин.

Вже після відходу від справ, Юбер де Живанші створив костюми для нової постановки «Жизель» Великого театру.

У січні 2007 року пошта Франції випустила дві марки, присвячені Дню святого Валентина, автором дизайну яких був Юбер де Живанші.

 

 

 

 

З використанням матеріалу: Вікіпедіа

 Givenchy, мода, Юбер де Живанші

1 thought on “Французькому кутюр’є Юберу де Живанші — 91”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *