Сьогодні виповнюється 10 років з початку російсько-грузинської війни 2008 року

8 серпня 2008 року, після обстрілів грузинських сіл, збройні сили Грузії заявили про намір «відновити конституційний лад» на території Південної Осетії і в результаті боїв зайняли більшу частину Цхінвалі. Проте, Росія не захотіла миритися з поразкою проросійських сепаратистів, і Кремль втрутився в цей внутрішній конфлікт.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Російські державні ЗМІ звинуватили Грузію в цілеспрямованому обстрілі Цхінвалі.

Ще за день до цього, 7 серпня, РФ почала перекидати в зону конфлікту війська. Під час прямого сухопутного вторгнення російської армії в Грузію, танкові бригади росіян вийшли за межі невизнаної Південної Осетії, і дійшли до Кодорської ущелини. Росія піддала бомбардуванню грузинські міста, військові бази та об’єкти цивільної інфраструктури та задіяла свої військово-морські сили. Разом з тим, росіяни зайняли головний порт Грузії – Поті, і знищили на рейді всі грузинські катери та кораблі, які мали військове позначення, включаючи кораблі прикордонників.

З огляду на пряме вторгнення Росії, у Тбілісі заявили про відвід військ з Цхінвалі і про одностороннє припинення вогню.

12 серпня був підписаний план перемир’я, запропонований Євросоюзом, головними пунктами якого було остаточне припинення вогню і повернення сторонами конфлікту військ на свої бази. Незважаючи на це російські війська активно просувалися вглиб грузинської території — були зайняті міста Горі, Сенакі, Поті, перерізана стратегічна дорога, що з’єднує західну і східну Грузію.

За офіційними грузинським даними, в конфлікті з грузинської сторони загинули 413 осіб. Серед них: 177 військових, 16 поліцейських і 220 цивільних осіб, поранення отримали 2234 людей.

Після окупації частини Грузії, сторонами таки було досягнуто угоду про припинення вогню за участю міжнародних посередників. Згідно з досягнутими домовленостями, вивід російських військ з грузинської території мав закінчитись до 1 жовтня 2008 року, проте росіяни залишаються на території самопроголошених республік і понині. За ці роки Росія значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, та збільшила кількість військовослужбовців і важкого наступального озброєння.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *