Основні нововведення від Мінюсту, які полегшили життя українців у 2016-му

Заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз у своїй колонці для Укрінформ визначив основні позитивні нововведення для громадян у 2016 році та озвучив плани Мінюсту на 2016 рік:

«Серед ТОПових нововведень для громадян у 2016 році — пілот Мін’юсту “Шлюб за добу”.

Раніше пришвидшена процедура створення родини була справжньою проблемою: аби укласти шлюб за 24 години, нареченим потрібно було платити за фальшиві довідки про вагітність та брехати у РАЦСах.

Сьогодні все чесно, легально та прозоро. Держава розуміє, наскільки важливо для населення мати право вибору: укладати шлюб за 24 години чи чекати місяць.

Чому це важливо?

  • По-перше, це лобіювання  інтересів тих громадян, які з об’єктивних причин не можуть чекати 30 днів (жителі тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та АР Криму).
  • По-друге, це крок назустріч громадянам та спрощення надання адміністративних послуг, що на сьогодні є одним із найважливіших пріоритетів у роботі Мін’юсту.
  • По-третє, це зменшує ризик корупції. Більше не потрібно брехні та підкупів лікарів. Все прозоро й відкрито.

Наразі 3 929 пар у 6 містах України сказали “ТАК!” та створили родину за добу. Зазначу, що попит на послугу «Шлюб за 24 години» систематично збільшується.

Відсьогодні одружитися за добу можна у 14 містах України, це: Рівне, Луцьк, Кам’янець-Подільський, Житомир, Вінниця, Дніпро, Харків, Ужгород, Тернопіль, Суми, Чернігів, Чернівці, Івано-Франківськ та Миколаїв.

А ось для тих громадян, хто готовий чекати та вирішив реєструвати шлюб за традиційною схемою, ми надаємо можливість вибору та лишаємо можливість чекати 30 днів після подання заяви!

 

Ще одна важлива зміна у сфері реєстрації актів цивільного стану громадян – децентралізація.

У рамках реалізації політики децентралізації, окрім РАЦСів Мін’юсту на місцях узаконити Ваші відносини зможуть і органи місцевого самоврядування. Це не тільки збільшить кількість місць, де Ви зможете зареєструвати шлюб, а і якість наданих послуг. Адже чим вищий рівень конкуренції, тим вищий рівень надання послуг.

А ми за зручний та якісний сервіс для наших громадян!

 

Якщо говорити про зручність, то неможна оминути “болюче” питання так званого “неіснуючого батька” чи “батька-привида”.

Сьогодні жінка, що народжує не в шлюбі, або не має чоловіка, котрий готовий визнати батьківство, змушена вигадувати нісенітниці та вписувати “казкового” персонажа в графі «батько» у свідоцтві про народження дитини. Цього вимагає Сімейний кодекс.

Паралельно варто зазначити, що у 21 столітті існує штучне запліднення. Постає питання: а що має робити мама, яка народила дитину, але батьківство ніхто визнати не готовий? Сучасні українські реалії змушують робити жінку юридичну фікцію. Тобто мати вписує у свідоцтво про народження дитини видуману неіснуючу особу. Другий варіант розвитку подій – жінка платить гроші особі чоловічої статі за визнання батьківства, для того щоб уникнути незручностей у майбутньому. Справа в тому, що на «вписанні» неіснуючого батька історія не закінчується.

У майбутньому «фіктивний неіснуючий» батько створює масу незручностей для матері. Елементарно відвідати іншу країну – це проблема! Адже необхідний дозвіл батька для мандрівки закордон. Або ж відповідний витяг з реєстру, що підтверджує відсутність батька у дитини. Такий бюрократичний та морально застарілий підхід до питання ображає жінку та створює їй зайві проблеми.

Чи не краще за бажанням одинокої матері поставити в графі про батька прочерк?

Вважаю, що так. По-перше, ніяких нісенітниць та брехні у документах. По-друге, менше бюрократії та збору нікому непотрібних довідок про те, що дитина виховується тільки матір’ю.

Саме тому ми плануємо внести зміни до Сімейного кодексу. Зробимо усе можливе, аби викорінити нині існуючі, але зовсім неактуальні норми закону.

Сфера реєстрації актів цивільного стану громадян — саме та структура, з якою кожен українець стикається протягом усього життя. Тож Мін’юст зробить усе, для того аби послуги, які  отримують наші громадяни, стали ще більш зручними та якісними!»

 

 

Читайте також:

На Хмельниччині свідоцтво про народження малюка можна отримати в пологовому будинку

 

З 14 лютого у Кам’янці-Подільському реєструватимуть шлюби за 1 добу

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *