У Чорнобилі з’явиться сонячний парк

39 iнвестицiйних проектiв надiйшло з рiзних країн на конкурс зi спорудження об’єктiв сонячної енергетики в Чорнобильськiй зонi вiдчуження, повідомляє Експрес-Онлайн.

Про це повiдомив мiнiстр екологiї та природних ресурсiв Остап Семерак. Серед них — пропозицiї з Китаю, Нiмеччини, Iрландiї, Данiї, Австрiї, Болгарiї, Бiлорусi, а також України.

За словами пана Семерака, з 39 груп 13 мiжнародних iнвесторiв хочуть отримати дозвiл на встановлення сонячних панелей потужнiстю близько 2 гiгаватiв. Двi китайськi компанiї ще в листопадi повiдомили про спорудження сонячної електростанцiї (СЕС) потужнiстю 1 ГВт. Почати будiвництво вони планують вже цього року, i загальна сума iнвестицiй з їхнього боку повинна становити мiльярд доларiв. Нiмецька фiрма подала заявку на установку потужнiстю 500 МВт. Iншi пропозицiї стосуються спорудження дрiбнiших СЕС потужнiстю близько 20 МВт.

Сонячнi електростанцiї планують будувати в 10-кiлометровiй зонi на пiвдень вiд Чорнобильської АЕС. За iнформацiєю мiнiстра екологiї, компанiї попросили вiд 20 гектарiв до 1 тис. гектарiв землi для своїх проектiв.

Щоб зацiкавити iнвестора, держава знизила ренту землi в зонi вiдчуження на 85% та спростила процедуру її оренди. Також iнвесторiв приваблюють найвищим у Європi так званим зеленим тарифом. Це тариф, за яким гуртовий ринок енергiї України зобов’язаний закуповувати електрику, вироблену на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел. Компанiї, якi укладуть договори в 2017 роцi, отримуватимуть 17 євроцентiв за кожен кiловат енергiї. Але цей тариф щороку поступово знижуватиметься.

Крiм того, iнвесторiв приваблюють готовими лiнiями електропередачi, якi колись створювали для ЧАЕС. Але маю сумнiви, що цi лiнiї перебувають у нормальному станi. Їх спочатку треба вiдремонтувати, на що пiде чималенька сума з державного бюджету. Залучення великих iнвестицiй — це добре. Але коли йдеться про енергетичний гiгантизм, то, на мою думку, це неправильно. Дехто стверджує, що такi проекти будуть повертати Україну вiд совкового напряму розвитку держави i переорiєнтовувати на європейськi стандарти. Але якщо вiд таких проектiв доходи отримуватимуть, по сутi, декiлька людей, то це i є совковим напрямом.

На мою думку, вiдновлювальна енергетика має бути децентралiзована, це має бути розподiлена генерацiя. В Українi треба розбудовувати приватнi електростанцiї, наприклад, енергетичнi кооперативи. Це дасть змогу громадянам бути учасниками процесу, i, таким чином, у їхнiх кишенях залишиться прибуток. Так працює ця система, наприклад, у Нiмеччинi, яка є лiдером з вiдновлювальної енергетики в Європi.

Нинi в структурi виробництва енергiї України найбiльшу частку становлять атомнi електростанцiї — приблизно 55%, а також тепловi — бiльше нiж 40%, i лише трохи бiльш як 1% — це електростанцiї вiдновлювальної енергiї. До 2020 року в Українi частку вiдновлювальної енергiї планують збiльшити до 11%. За деякими даними, одна сонячна електростанцiя дасть змогу щороку заощаджувати близько двох мiльярдiв кубометрiв газу.

Україна розташована на географiчних широтах, де для роботи сонячних i вiтрових електростанцiй є потрiбна кiлькiсть сонячного випромiнювання й достатня швидкiсть вiтру. I європейськi країни це успiшно використовують. Тому, звичайно, i ми повиннi розвивати альтернативну електроенергетику. Крiм того, мусимо збiльшувати свою енергонезалежнiсть вiд Росiї.

 

 

Читайте також:

У Чорнобилі будуватимуть сонячну електростанцію

 

На Буковині побудують найбільшу в Україні сонячну електростанцію

 зона відчуження, об'єкти сонячної енергетики, сонячний парк

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *