52% мешканців ідентифікують себе як громадяни України, 2% — як мешканці СРСР

У більш ніж половини жителів України (52%) переважає національно державна ідентичність — відчуття себе в першу чергу як українців, як громадян України.
Про це свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням ZN.ua.

Другою за значимістю є локальна ідентичність — ототожнення себе перш за все зі своєю малою батьківщиною (містом, селом, районом) — саме так перш за все себе відчуває кожен третій житель країни (30%). З великим відривом замикає трійку найбільш поширених самоідентифікацій регіональна ідентичність — відчуття себе жителем свого регіону (області чи групи областей) — так себе відчуває 7% жителів України.

Таке ж число опитаних в сумі віддало перевагу іншим видам самоідентифікації: 3% радянсько-пострадянській, 2% європейській та 2% космополітичній (громадянин світу).

Більш високий рівень національно-державної самоідентифікації відзначається в Центрі (59%) і на Заході (54%) України, тоді як на Півдні і Сході він трохи нижче (43-44%). Для південних областей більше, ніж для інших регіонів характерна локальна ідентичність жителів (44% проти 26% в Центрі і на Сході, а також 30% на Заході).

Для східного регіону в більшій мірі, ніж для інших актуальна регіональна ідентичність жителів (13% проти 4-8% в інших регіонах). Також на Півдні і Сході більше, ніж на Заході і в Центрі  країни, людей з пострадянською ідентичністю (4-6% проти 1%).

Дослідження проводилося компанією R & B в період з 1-10 грудня 2016 року серед 1803 осіб по всій території України за винятком Криму і ОРДЛО. Помилка вибірки склала ± 2,4% при рівні довірчої ймовірності Р = 0,95.

 громадянин України, самоідентифікація

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *