Найстаріші дерева України та світу: мовчазні свідки історії

Багато ЗМІ та громадських активістів вже неодноразово піднімали акутальну та болючу для українців тему неконтрольованої вирубки лісів. Традиційно найбільш за все від вирубки лісів потерпають ліси в українських Карпатах. Причина цьому – поки що величезний запас лісу в цьому регіоні. За офіційними даними, лісомасиви займають близько 16% всієї території України. Це майже 11 мільйонів гектарів лісу. 40% з них припадає на західну Україну, де вирубка досягла масштабів екологічного лиха.

І це в той час, як усі розвинені країни не лише бережуть свої ліси, у них надзвичайно шанобливе і уважне відношення до вікових дерев: їх там не тільки заповідають і лікують, але й  влаштовують фестивалі та конкурси, обираючи національні дерева — довгожителі. Вікові дерева є улюбленим місцем відвідин туристів.

На сьогодні в країнах, які за площею менші, ніж Україна, узято під охорону вікових дерев набагато більше, ніж в Україні.

Для прикладу, у Польщі – 53 тис. дерев, у Великобританії до 100 тис. дерев. В той же час в Україні узято під охорону тільки 2600 вікових дерев (у Криму, наприклад, до цих пір заповідано всього 3 вікових дерева). У європейських країнах кожне тисячолітнє дерево щорічно оглядається, лікується і є предметом гордості місцевого населення і влади. Всі дерева мають підставки під гілки.

Найстарше дерево нашої планети — Сосна довговічна (Pinus longaeva) — розташована на Горі Уілер, що у штаті Невада, США. На теперішній час, на думку вчених, це дерево вже прожило 51 сторіччя! В тільки уявіть — 5100 років неосяжної нами історії бачило та відчувало це величне дерево. Воно росло та міцніло не лише у нашій ері, але зародилось та зростало протягом 30 сторіч до нашої ери.
Щодо України, то на сьогоднішній день в нашій країні виявлено 16 дерев, що мають 1000-річний вік:

  • 8 дубів (4 дуби в Черкаській області, 1 дуб в Рівненській області, 1 дуб в Закарпатській області, 2 дуби в Львівській області);
  • 2 фісташки (у Криму);
  • 1 суничник (у Криму);
  • 3 тиса (у Криму);
  • 2 ялівці (у Криму).

Крім того, є 8 унікальних найстаріших лип, вік яких 600-900 років:

  • 2 липи в Києві;
  • 2 липи в Тернопільській області;
  • 1 липа в Криму;
  • 2 липи в Львівській області;
  • 1 липа в Закарпатській області.

Найстаріший дуб України росте у селі Стужиці Великоберезнянського району Закарпатської області. Йому 1100-1200 років.

Це — так званий Дідо-дуб. Він поки що єдиний в Україні дуб з обсягом більше 9 метрів, всі інші мають по 7,80 — 8,60 метрів.

«Це вже європейський стандарт, як в Польщі, Німеччині, — зазначав про розміри Дідо-Дуба еколог «Київського еколого-культурного центру» Борейко. — В Польщі найбільший дуб має обхват 9,90. Дідо-дуб може увійти в реєстри найстаріших дерев Європи».

Місцеві жителі розповідають кілька легенд, пов’язаних з цим деревом. Одна гасить, що в старовину були розбійники, які під цим дубом ділили здобич.

Згідно з іншою легендою, якийсь чоловік посадив цього дуба, в пам’ять про своїх сусідів по селу, які померли від епідемії чуми.

 

Щодо Хмельниччини, то допоки що офіційно відомо про 18 вікових дерев. Серед них 4 дуби, 10 лип, та по одному горіху, груші, ясеню та грабу:

Отже вікові дуби Хмельниччини:

  1. Дуб, вік близько 500 років, обхват 6,20 м (на висоті 1 метр), висота 20 м,  росте біля автобусної зупинки села Лисогірка біля траси, Чемеровецький район. Дерево потребує заповідання.
  2. Дуб, обхват 5,3 м., висота 22 м. Вік більше 400 років. На висоті 5 м. є потрійний стовбур. Зростає в селі Плужне Ізяславського району на території парку за музичною школою на пагорбі праворуч по вул. Партізанской. Дерево необхідно заповісти.
  3. Дуб, обхват 5,62 м., висота 30 м. Вік 500 років. Зростає в кварталі 26, першого відділу в Шепетівському лісгоспі Романовського лісництва, с. Пліщин, Шепетівський район. Дерево потребує заповідання.
  4. Олін дуб, росте у Славутскому районі, селі Старий Кривин, вул. Чапаєва, б.86. Обхват дерева 6 м., висота 30 м., вік близько 600 років. Зростає дерево у будинку господарки Н.Г.Ковальчук. Потребує заповідання.

 

Вікові липи Хмельниччини:

  • Липа, обхват 6,17 м., висота 24 м. Вік більше 300 років, на висоті 2 метрів має 4 стовбура. П’ятий стовбур обламався. Зростає в селі Плужне Ізяславського району в парку в 100м. біля ветлікарні. Дерево потребує заповідання.
  • Дві липи: дерева мають обхват 6,80 м. та 6, 2 м. Їх вік близько 400 років, висота: 18 м. та 21 м. Ростуть по вул.Садовій в селі Лютарка Ізяславського району. Найбільша липа має дупло, в якому може поміститися кілька людей. Дерева потребують лікування і заповідання.
  • Липа, обхват 5,20 м, висота 12 м. Вік дерева близько 300 років, має дупло. Зростає на території Лікарського саду в м Дунаївці, біля ренгенкабінета. Дерево потребує заповідання і лікування.
  • Липа, обхват 5 м., висота 11 м. Вік близько 300 років. Зростає на території лікарні в с. Підгірний Старокостянтинівського району. Дерево вимагає заповідання.
  • Дві ліпи: дерева мають в обхваті більше 5 м. Висотою вони 20 м, вік близько 300 років. Ростуть в с. Попівці Старокостянтинівського району біля сільського клубу. Дерева потребують заповідання.
  • Липа, висота 12 м, обхват 5,60 м. Вік дерева близько 400 років. Має кілька дупел, в одному живуть шпаки, в іншому — бджолиний рій. Зростає в селі Велика Медведівка, Шепетівського району на городі родини Семенюків. Дерево потребує заповідання.
  • Наталчині липи: Дві липи — висота 27 м., обхват однієї липи — 5 м., іншої, що має подвійний стовбур — 7, 5 м. Вік дерев близько 350 років. Ростуть в кінці вулиці Незалежності (біля яблуневого саду), на західній околиці села Понора Славутського району. Дерева потребують заповідання.
    Дерева н
    азвані на честь місцевої школярки Наташі Сіщук, яка повідомила Київський еколого-культурний центр про ці деревах.

 

Горіх Зібольда: обхват 4,37 м., висота 19 м. Дерево має вік більше 100 років, є одне дупло. Зростає на території Поліського сільради, село Поліське, Ізяславського району. Дерево потребує лікування і заповідання.

Груша в обхваті 5 м, має подвійний стовбур, висота 12 м, вік близько 200 років. Зростає на території школи в с. Підгірний Старокостянтинівського району. Потребує заповідання.

Святий ясен: обхват близько 4 м., висота близько 14 м., а вік близько 200 років. Зростає в селі Велика Медведівка Красилівського району. На обоманій вітром гілці місцеві жителі виявили лик Ісуса Христа. Зараз дерево є об’єктом паломництва місцевих жітелей. Дерево необхідно заповісти як таке, що має релігійну цінність.

Священний граб в обхваті 5.9 м., висотою 15 м. Його вік близько 500 років. Зростає в селі Половинники Старокостянтинівського району. У дерево влучила блискавка, віддерла кору, в результаті чого зріз деревини став походити на образ Ісуса Христа. Дерево користується великою пошаною у місцевих жителів, які оповили дерево гірляндами квітів і роблять до нього поломництво. Дерево потребує заповідання.

 

 

А скільки ще є на Хмельниччині та в усій прекрасній, мальовничій, щедро обдарованій природою Україні, таких поважних величних дерев? Ми проходимо позв них навіть не помічаючи, а вони, ці мовчазні свідки безлічі історичних подій, потрохи руйнуються та помирають, хоча могли б і далі рости та квітнути, якби мали необхідний догляд та повагу.

Ось цей великий багаторічний красень росте собі непомітно серед полів біля Наркевичів і ніхто не знає, скільке вже сторіч нарахувало це розкішне неосяжне дерево. Щоб його обійняти — необхідно аж четверо людей.

 

 

Нам вже давно слід задуматись — а що ми залишимо після себе? Лисі гори, вирубані ліси, екологічне лихо, винищені забруднені чорноземи? Що будуть думати про нас наступні покоління? Що ми дикуни?

Подивіться навколо… Природа потребує від нас гідного ставлення, вона вже давно благає про турботу та допомогу.

 

 

З використанням матеріалів: ІЦ Полісся, Антикор та Київський еколого-культурний центр

 вирубка лісів, вікові дерева, найстаріші дерева України

3 thoughts on “Найстаріші дерева України та світу: мовчазні свідки історії”

  1. Уведомление: Тополі геть? — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: 21 березня — Міжнародний день лісів — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *