Астрономи виявили 7 планет подібних на Землю

Американські астрономи NASA заявили, що виявили 7 планет подібних на Землю у системі зірки TRAPPIST-1. Про це пише 24tv.ua.

Зірка TRAPPIST-1 за розмірами схожа на Юпітер і знаходиться приблизно в 39 світлових роках від Землі у бік сузір’я Водолія.

Всі планети були виявлені завдяки телескопу «Спітцер», транзитним методом.

Три планети точно знаходяться в зоні життя, іншими словами, вони отримують таку або близьку кількість енергії від умовного Сонця, як і Земля. Ці планети завжди повернені до нього.

Ми не можемо відповісти коли, але ми точно знаємо, що це відкриття є великим кроком у пізнанні подібних до Землі планет,
– заявили астрономи NASA.

Всі планети за розміром схожі з Землею — їх радіус становить від 0,7 до 1,08 радіуса нашої планети, а маса — від 0,41 до 1,38. Відповідно, їх щільність дорівнює земній або трохи нижче неї, що говорить про їх кам’янисту природу або про те, що вони є планетами-океанами.

На відміну від нашої планети, «сім сестер» обертаються по дуже тісній орбіті навколо TRAPPIST-1 — рік на них триває від півтора днів до приблизно двох тижнів. Навіть остання планета системи, TRAPPIST-1h, розташовується приблизно в чотири рази ближче до зірки, ніж Меркурій підходить до Сонця.

При цьому майже на всіх планетах повинна панувати земна або марсоподобна погода з середніми температурами поверхні близько нуля або 20-30 градусів морозу. Тільки дві перші планети вибиваються з цього тренду — температури на них перевищують 70-100 градусів Цельсія, що, ймовірно, робить їх більш схожими на Венеру, ніж на Землю.

 

 

Якщо говорити про ймовірність розвитку життя, то на цю роль поки найбільше претендують три центральні планети — d, e і f. За словами Еморі Тріо (Amaury Triaud) з Астрономічного інституту в Кембриджі (Великобританія), найбільші шанси на зародження життя є у планети f, клімат якої досить м’який і прохолодний для того, щоб на ній могла існувати вода і органіка.

Точну відповідь на це питання можна отримати вже досить скоро — на думку Тріо, деякі особливості клімату планети f та її сусідок стануть відомі вже в найближчі роки, а перші достовірні відомості по її населеності можуть бути отримані в «межах поточного десятиліття».

І все ж поки ніхто не обіцяє, що на цих планетах безумовно є життя. Занадто багато факторів здатні цьому перешкодити. Одним з них, наприклад, може бути сувора космічна погода (часті зіркові спалаху і корональні викиди маси), здатна в буквальному сенсі здути з них все життя. А тих, кого не здують, доб’ють високозаряжені радіоактивні частинки. На жаль, клас червоних карликів серед інших типів зірок найбільш прихильний до такої примхливої поведінки.

Дослідження також говорить про те, що планети, швидше за все, мають орбітальний резонанс. Деякі з них можуть, на манер Юпітера, володіти великими супутниками, а деякий взагалі мають синхронне обертання з зіркою та постійно повернені до неї тільки однією стороною. Але це необов’язково відразу ж означає, що на таких планетах взагалі не може бути ніякого життя.

Вчені відмічають, що відкриття семи планет в системі зірки TRAPPIST-1 — це лише початок їх роботи. У майбутньому вчені сподіваються використовувати інфрачервоні прилади космічного телескопа JWST, щоб заглянути всередину атмосфери цих планет і постаратися з’ясувати, скільки в ній може міститися кисню, озону та інших газів.

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *