Вбивство Дениса Вороненкова: що відомо про екс-депутата Держдуми

Екс-депутат Держдуми РФ Денис Вороненков в грудні 2016 року одержав український паспорт і переїхав до України разом з дружиною. Він дав свідчення проти екс-президента Віктора Януковича. У четвер, 23 березня, Вороненков був застрелений в центрі Києва. Ким був Денис Вороненков — розбирався сайт «Без табу«.

45-річний Денис Вороненков був убитий біля готелю — це підтвердила київська поліція. За попередньою інформацією, також поранений його охоронець і нападник — вони доставлені в лікарню.

Без Табу публікує добірку фактів про екс-депутата Думи, які могли вплинути на його трагічну долю:

Про те, що він отримав громадянство України 6 грудня минулого року і покинув Росію разом з дружиною, екс-депутатом РФ від Єдиної Росії, оперною співачкою Марією Максаковою, Вороненков розповів в інтерв’ю Цензор.НЕТ. Раніше повідомлялося, що їх переїзду посприяв інший екс-депутат Держдуми РФ — Ілля Пономарьов, який також проживає в Україні та був єдиним депутатом, що не голосував за анексію Криму. Отже, найцікавіші тези і факти з одкровень Дениса Вороненкова:

1. Опальний депутат

У Держдуму Денис Вороненков обрався в 2011 році, входив до складу фракції «ручний опозиції» — КПРФ. У 2016 році він знову намагався обратися в Думу, але не пройшов. У РФ Слідчий комітет звинувачує його в рейдерському захопленні будівлі. Сам Вороненков стверджує, що проходить у справі як свідок і називає її сфабрикованою. Він стверджує, що раніше працював в органах і мав конфлікт з ФСБ.

На початку 2000-х у нас була створена Федеральна служба з контролю за обігом наркотиків… Мене як військового юриста призначили на серйозну посаду в новій структурі — начальник відділу, я отримав звання полковника. І ми зайнялися боротьбою з контрабандою дуже серйозно, нашим завданням було вийти на тих, хто очолював ці схеми, — розповів екс-депутат.

Організаторами котрабандой виявилися вищі чини ФСБ.

В результаті нашої діяльності було звільнено 16 генералів ФСБ, а також ряд пов’язаних з ними співробітників прокуратури. І ось в одній зі справ ми довели, що контрабандистами безпосередньо є високопоставлені керівники ФСБ, які доставляли вантажі прямо на адресу своєї військової частини. На цьому заробляли мільярди доларів протягом багатьох років, — заявив Вороненков.

За словами політика, після розслідування справу зам’яли, а службу «розгромили».

2. Замах

Вороненкво стверджує, що в 2007 році на нього було скоєно замах в центрі Москви:
В мене стріляли (в розпалі розслідування проти контабандістов з ФСБ — ред.). Мені пощастило — я вижив, але отримав кульові поранення в ноги. Переніс 12 операцій. Було порушено кримінальну справу про замах на вбивство — нікого не знайшли.

3. Росією править ФСБ

Окрема група осіб в цьому відомстві узурпувала силові повноваження від імені держави. Вони одноосібно вирішують кого стратити, а кого милувати. Зараз ФСБ повністю деморалізувало і розгромило МВС, Генпрокуратура не має ніяких наглядових функцій. Всім керує ФСБ. І протистояти цьому… Я вважав, що треба спробувати цьому протистояти — на жаль, я переоцінив свої можливості і масштаб проблеми, — говорив Денис Вороненко.

За словами депутата, Путін знищив систему стримувань і противаг в Росії:
Ранній Путін був людиною іншою, він вникав в усі проблеми, розумів, що держава стійка тільки в системі стримувань і противаг. Зараз цього немає. Чому вони себе так і ведуть. І навіть якщо до нього прийти, то він запросить довідку ФСБ. Якщо б він не хотів знищити МВС, Генпрокуратуру, то цього б не було. Була б система противаг — був би хоч якийсь баланс.

4. Про втечу в Україну

Дружина Вороненкова втратила двійню під час вагітності через стрес і переживання, пов’язані зі справами щодо її чоловіка. Пізніше у пари народився син.
У 45 років починати життя в іншому місці — це дуже складне рішення, яке не просто прийняти. Але я не хочу боятися, я розумів, що коли я втрачу депутатський статус, зі мною може статися все, що завгодно. Я ворог для тих людей, які в моїй країні, по нещастю, є закон. Я знаю, що ФСБ використовує психотропні препарати для придушення волі і підпорядкування людей у ​​слідчому ізоляторі Лефортово.

Екс-депутат розповідав про репресії, які практикують ФСБ:
Заарештованого генерала Колесникова, наприклад, викинули з балкона, оголосили наркоманом, сказали, що дружина йому намагалася провезти наркотики в туфлях. Або, наприклад, співробітник Слідчого комітету Максименко, теж в чомусь провинився — і зараз з нього «овоча» зробили в Лефортово.

5. Як і коли депутати Держдуми виявилися в Україні

В Україну пара переїхала ще в жовтні, а в грудні Вороненков став громадянином України:
Повноваження у нас формально були до 4 грудня. Але ми вирішили не чекати терміну їх закінчення. Ми розглядали різні варіанти, але в силу менталітету, моїх коренів і моєї позиції, яку я часто висловлював, вирішили переїхати до Києва.

Екс-депутат стверджував, що Україна йому близька по духу і тут його коріння:
Тут теж моє коріння, в Херсонській області. Тому я тут не відчуваю себе чужим, приїжджим. Україна бере всіх, хто в неї вірить. Є багато проблем, але є вектор розвитку, є дух свободи, є люди нормальні. Перше, що ми побачили, приїхавши сюди — люди добрі, нормальні, немає злих осіб. З Києва не хочеться їхати. В Європі ти завжди будеш чужий. Тільки третє покоління буде відчувати себе не емігрантами.

6. Свідчення проти Януковича

Вороненков дав свідчення Генеральній прокуратурі України проти втік президента Віктора Януковича:
Так, я дав свідчення у справі про державну зраду Януковича. Я порахував це своїм обов’язком, допомогти своїй країні і викрити цього негідника. Раніше судимого кримінальника, який зрадив свій народ, який втік і звернувся з проханням ввести війська іншої держави для знищення своїх громадян. Моє тверде переконання, що всі ці слова та дії потрібно переводити в юридичну площину. І давати їм правову оцінку. Янукович — маріонетка. Він підписав сам зречення, і його звернення ввести російські війська було незаконним. Спочатку це звернення взагалі писав кримський Аксьонов. В Росії все
секрет, але нічого не таємниця. Потім в Кремлі порахували — хто такий Аксьонов, якщо Янукович в Росії. І ось він пише листа президенту РФ про введення військ.

7. Про війну, яку Росія розв’язала на Донбасі:

Це величезна біда. Ситуація в Росії зараз як у нацистській Німеччині Гітлера. Всі знали, що він знищує євреїв, але продовжували з ним співпрацювати багато років, роблячи вигляд, що нічого не відбувається. Ціла держава збожеволіла саме в псевдопатріотичному угарі. Багато речей зараз тотожні в Росії. Як сказав один відомий письменник: «Що об’єднує в Росії Івана і Магомеда? Це можливість сп..ть щось на халяву». Тоді зникають всі національні, релігійні, мовні розбіжності. Крим став таким лакмусовим папірцем — він об’єднав Росію навколо ідеї щось спи…ть у свого сусіда.
Війна — це біда. Українці повинні проявити максимум сили волі. Будуть жертви, але потрібно відстояти свою територію. Я бачу, що тут дуже високий патріотичний підйом. По-іншому війну не виграти ніяк. Інакше на Україну будуть тиснути і ламати, Кремль не зупиниться. Нинішній Росії ні в якому разі не потрібна успішна Україна.
Тільки зі зміною цієї влади може змінитися щось, прозріння.

8. Зворотний бік медалі:

У Росії критично ставилися до екс-депутата не тільки слідчі органи, які повністю підконтрольні президенту і можуть виконувати політичне замовлення, а й опозиціонери. Так, Олексій Навальний вельми не схвально відгукувався про Дениса Вороненкова:
Чувак голосував і за приєднання Криму, і введення військ в Україну підтримував разом зі своєю фракцією. У 2014 році роздавав коментарі ЗМІ, що мене треба посадити, тому що «злодій повинен сидіти у в’язниці». А раз не посадили — означає, законодавство в РФ не репресивне. У 2015 році, коли ми моніторили всіх депутатів… у цього діяча, що знаходиться на держслужбі з 1995 року (в тому числі в прокуратурі), виявилося: п’ять квартир загальною площею 1088 кв.метрів, два гаража, дача 887 кв.метрів з
нежитловим приміщенням 189 кв.метрів, — написав Навальний.

Навальний додав, що депутат «перефарбувався».

У березні 2015-го, через місяць після подій в Дебальцевому, на весіллі Вороненкова і Максакової співав тодішній спікер Держдуми Наришкін — один з головних лицемірів, який верещав про розіпнутих дітей Слов’янська. А тепер? Вороненков з кимось там посварився, з Думи його виперли, і вони з дружиною рвонули до Києва. І прямо в літаку перевзулися з георгіївських кольорів в жовто-блакитні. Тепер ось свідчення дає про те, що Янукович — зрадник. тобто Янукович — звичайно, зрадник, тут сумнівів немає. Але, блін, не Вороненкову з дружиною це стверджувати, — заявив він.

9. Як Вороненков пояснював свої голосування по Криму:

Сам я не голосував, за мене голосували карткою. Рішення фракції КПРФ було голосувати за приєднання Криму, і карткою вони проголосували замість мене, хоча довіреності на голосування я не давав. Потім я побачив, до яких тяжких наслідків це голосування призвело, і сьогодні вважаю це грубою помилкою. Помилка моя, і помилка Росії. І цю помилку треба виправляти, — стверджував Вороненков.

Голос екс-депутат Максакової теж був відданий за анексію Криму. Сама Марія Максакова в той час нібито перебувала на гастролях в Південній Кореї.

В самій Росії втеча двох екс-депутатів викликала великий резонанс. В інтерв’ю Денис Вороненков говорив, що хотів би бути корисним в Україні і знаходиться «у стадії переговорів», можливо, претендуючи на державні посади.

 Денис Вороненков, Марія Максакова

Вбивство Дениса Вороненкова: що відомо про екс-депутата Держдуми: 3 комментария

  1. Уведомление: Кілер Вороненкова на межі смерті — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: Вбивця екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова помер — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *