Поради мамолога: на що слід звертати увагу

Щороку в нашій країні виявляються тисячі випадків злоякісних новоутворень молочних залоз у жінок, пише ТОнеТО. Рання діагностика збільшує ймовірність повного лікування раку молочної залози до 94%. Висококваліфікований фахівець, рентгенолог, мамолог Іван Смирнов на сторінках видання «Домашний очаг» дав поради, які допоможуть зберегти здоров’я грудей на довгі роки.

Щорічно проходьте УЗД молочних залоз, якщо вам від 18 до 40 років:

Усім дівчатам, починаючи з 18 років, потрібно щорічно проходити процедуру ультразвукового обстеження грудей. УЗД рекомендується робити на 5-12 день циклу. Цей час є оптимальним для обстеження, оскільки гормональний фон в першій половині циклу найбільш стабільний. Перед настанням менструації гормональний фон дуже високий, і цей факт може спотворити картину.
На жаль, багато жінок звикли звертатися до лікаря, тільки коли їх щось серйозно турбує. Тому буде не зайвим ще звернути увагу всіх дівчат: навіть якщо у вас немає ніяких скарг, діагностику грудей необхідно проходити щорічно.

Жінкам старше 40 років лікарі рекомендують щорічно проходити мамографію:

Визначити наявність пухлини за допомогою УЗД стає складніше з віком через зміни в структурі тканини молочної залози. Розпізнати пухлину після 40 років допомагає мамографічне дослідження. Його також необхідно робити щорічно, а напрямок на безкоштовну профілактичну мамографію можна отримати в поліклініці за місцем проживання. Проходити обстеження важливо на якісному обладнанні. Цифрові мамографи нового покоління дозволяють з точністю до 90% діагностувати навіть найменші новоутворення — до 2-3 мм в діаметрі.

При наявності генетичної схильності мамографію можна почати проходити з більш раннього віку — до 35 років:

Генетична схильність до захворювання «зрушує» рекомендований вік початку щорічної мамографії до 35 років. Дослідження можна провести і в 25, якщо найближчі родичі по жіночій лінії (мама, бабуся) стикалися з раком грудей. Дуже важливо попереджати про це пацієнток, незважаючи на те що з усіх випадків захворювання на спадкові чинники припадає лише близько 10%.

Щомісяця проводите самообстеження грудей, але не забувайте про візити до мамолога:

Щоб не пропустити нічого тривожного, лікарі рекомендують раз на місяць з 6 по 12 день циклу проводити самообстеження грудей. Промацування молочних залоз і пахвових западин, огляд шкірних покривів повинні стати вашим щомісячним ритуалом. У разі виявлення ущільнень слід негайно звернутися до фахівця. Важливо розуміти, що самодіагностика не замінює медичного обстеження, тому не забувайте про регулярні візити до мамолога.

Будьте уважні — є ряд неспадкових факторів, які збільшують шанси зіткнутися з РМЗ:

Існує ряд неспадкових факторів, які збільшують шанси зіткнутися з діагнозом рак молочної залози. До них відносяться рання менструація (до 12 років) і пізня менопауза (після 55 років). Це фізіологічні особливості організму, на які, на жаль, неможливо вплинути. Також до негативних чинників відносять перенесений викидень або аборт. Жінкам, які знаходяться в цій групі ризику, слід ставитися до здоров’я своїх грудей особливо уважно.

Грудне вигодовування знижує ризик виникнення раку грудей:

Пологи і годування грудьми позитивно впливають на здоров’я грудей. Статистика показує, що  жінки, які народжували, стикаються з захворюванням набагато рідше. Крім того, лікарі радять не відмовлятися від годування дитини груддю, якщо немає ніяких спеціальних рекомендацій фахівця. Грудне вигодовування знижує ризики зіткнення з діагнозом рак грудей.

Бережіть груди від ударів, а якщо отримали травму — якомога швидше покажіться мамологу:

Після забиття в грудях може виникнути ущільнення, яке з деякою часткою ймовірності може розвинутися в мастопатію. Як відомо, цей діагноз вимагає постійного спостереження з боку фахівця і хірургічного втручання (при вузловій мастопатії). У жінок, які зіткнулися з діагнозом рак грудей, часто мало місце травма молочних залоз. Тому, якщо ви вдарилися або впали і постраждали груди, — зверніться до мамолога. Лікар зможе дати професійні рекомендації і в разі необхідності призначити лікування.

Користуйтеся сонцезахисними кремами і закривайте груди під час засмаги:

Ніжна тканина грудей потребує захисту від інтенсивного впливу сонячних променів. Агресивна дія сонця може стимулювати виникнення і розвиток ракової пухлини. Тому якщо ви любите засмагати — неважливо в природному середовищі або в солярії — закривайте груди і користуйтеся сонцезахисними засобами. Якщо ваш лікар радить відмовитися від захоплення засмагою, обов’язково прислухайтеся до його рекомендацій.

Дотримуйтеся здорового способу життя:

Часті стреси, незбалансована дієта, куріння і алкоголь — це фактори ризику, які можуть зіграти певну роль в розвитку захворювання. При наявності двох і більше негативних моментів відвідувати мамолога варто частіше.

Здорове харчування, мінімум негативних емоцій і стабільне емоційний стан допоможуть всім жінкам залишатися здоровими якомога довше.

 діагностика, мамалог, обстеження

5 thoughts on “Поради мамолога: на що слід звертати увагу”

  1. Уведомление: Як отримати ідеальну та здорову засмагу? — Будь у курсі — портал новин
  2. Уведомление: Сьогодні Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози — Будь у курсі — портал новин
  3. Уведомление: Продукти, які можуть запобігти розвитку раку грудей — Будь у курсі — портал новин
  4. Уведомление: Вчені радять: Як жінкам вберегтися від раку грудей? — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *