«Доступні ліки»: Хмельниччина серед лідерів по показнику залучення аптек

З 1 квітня 2017 року стартувала урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. У програмі беруть участь 157 торгових найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість 23 препаратів. За інші ліки з переліку пацієнт доплачує в середньому 10-30% вартості.

13 квітня у рамках робочої поїздки до Кропивницького Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів селекторну нараду з питань впровадження програми «Доступні ліки» з головами обласних державних адміністрацій. Від Хмельниччини участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич, заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник, окремі працівники  Департаменту охорони здоров’я.

Володимир Гройсман наголосив, що місцева влада зобов’язана забезпечити вчасні розрахунки із аптечними мережами за урядовою програмою “Доступні ліки”, яка передбачає виділення безкоштовних ліків проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми для хронічно хворих, і попередив про персональну відповідальність керівників за можливий саботаж програми.

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, який також взяв участь у нараді, повідомив, що завдяки програмі «Доступні ліки» зниження ціни на деякі препарати навіть у тих аптеках, які не беруть участь в урядовій програмі, відбулося втричі.  «Після запровадження урядової програми «Доступні ліки» ціна на ліки у звичайних аптеках по тих найменуваннях, які ми затвердили, дуже суттєво знизилася. Ми бачимо , що по деяких препаратах, які беруть участь в урядовій програмі, зменшення ціни відбулося втричі», – сказав він.

Павло Розенко також акцентував увагу на необхідності тісної взаємодії керівників органів місцевої влади із МОЗ. Він зазначив, що на сьогодні по всій Україні у програмі доступні ліки беруть участь вже понад 2 тисячі аптек. За оперативними даними, найкращі показники щодо залучення аптек до участі у програмі мають Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська та Хмельницька області.

Особливу увагу на нараді також було приділено забезпеченню проведення  масштабної інформаційної кампанії про урядову програму “Доступні ліки”, з метою повного охоплення цільової аудиторії.

У Хмельницькій області розпорядженням голови Хмельницької ОДА кошти на реалізацію програми «Доступні ліки» передано на місцеві бюджету. А з метою впровадження проекту на Хмельниччині вже проведено наступні заходи:

  • сформовано реєстр розпорядників бюджетних коштів, які прийматимуть участь у програмі відшкодування вартості лікарських засобів;
  • визначено відповідальну контактну особу в області, яка координуватиме виконання програми «Доступні ліки»;
  • сформовано та постійно доповнюється перелік аптечних закладів, що здійснюють відпуск лікарських засобів, вартість яких буде відшкодовуватись;
  • в області у медичних закладах розпочато виписку рецептів та відпуск аптечними закладами наявних лікарських засобів.

 

 

Читайте також:

Аптеки Хмельницького, які працюватимуть по програмі «Доступні ліки»

 

МОЗ оприлюднили Реєстр безкоштовних лікарських засобів за програмою «Доступні ліки»

 

З використанням матеріалів: Хмельницька ОДА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *