Субсидія з 1 травня: Деталі нових правил отримання субсидій у коротких тезах

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року змін у Постанову Кабінету Міністрів України № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій.

На основі змін у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА НОРМА ДЛЯ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ.

Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв.м.

ЗМІНИ В ОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон для сімей, які користуються індивідуальним опаленням призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

КОМУ ПОВТОРНО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ НА ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ?

Заяву і Декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:

  • орендують помешкання;
  • мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався;
  • хочуть отримати субсидію на тверде паливо.

ПРО ЩО ПОТРІБНО ПОВІДОМЛЯТИ ФАХІВЦІВ СОЦЗАХИСТУ?

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:

  • складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
  • соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
  • про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
  • набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

РОЗШИРЕНО ПЕРЕЛІК ПОСЛУГ.

Доповнено послугу з транспортування та розподілу природного газу.

ПОВЕРНЕННЯ НАДМІРУ НАРАХОВАНИХ КОШТІВ.

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни, зазначені у пункті 14 Положення, повертається за вимогою органу, що призначив субсидію, або безпосередньо отримувачем, або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах — виробниках/виконавцях житлово-комунальних послуг.”

СТОСОВНО ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ ЗА НАЯВНОСТІ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ОПЛАТИ ПОСЛУГ.

При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення (пункт 13 Положення).

За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається, про що управління соціального захисту населення має поінформувати громадянина. Якщо протягом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення комісії за наявності поважних причин.

ЩОДО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЛИШКІВ НЕВИКОРИСТАНИХ СУМ СУБСИДІЇ.

Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.

Зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 № 534 „Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання) та послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення”

Постановою внесено наступні зміни до Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії на оплату опалення:

порядок застосовується для розрахунку невикористаної суми субсидії на оплату послуг з централізованого постачання холодного і гарячого водопостачання та водовідведення;

розрахунок невикористаних сум субсидій проводиться організаціями-надавачами послуг до 1 червня;

скориговано формулу, за якою проводиться розрахунок, у зв’язку з тим, що повертається загальна сума невикористаних субсидій на індивідуальне опалення, частина якої потім монетизується.

Урядовий проект монетизації частини зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам — еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. До 1 липня 2017 року підприємства-виробники чи підприємства-виконавці послуг з газо-, електропостачання в паперовому та електронному виглядах повинні надати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно з 1 липня до 1 вересня подати заяву в управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір уповноваженої банківської установи, через яку проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, здійснюється субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок у банку повинен бути уже відкритим.

Згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України субсидія незалежно від вигляду, в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином не впливає на процес декларування, а отримана від держави сума не повинна зазначатися в декларації про доходи громадян.

 

 

Читайте також:

Нові правила отримання субсидій: ніякого стимулу у людей для економії більше немає

Перегляд субсидій: що змінилося з 1 травня?

 

Джерело: Хмельницька міська рада

 комунальні послуги, соціальний захист,

2 thoughts on “Субсидія з 1 травня: Деталі нових правил отримання субсидій у коротких тезах”

  1. Уведомление: За що в українців відбирають субсидію? — Будь у курсі — портал новин

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *