Помер Блаженніший Любомир Гузар

Глава Української греко-католицької церкви 2005-2011 років Блаженніший Любомир Гузар помер на 85-му році життя.

Про це «Українській правді» повідомили джерела в УГКЦ.

Як передає 24tv.ua, у заяві прес-служби УГКЦ зазначається, що він відійшов у вічність 31 травня о 18:30 на Київщині.. Причиною стала важка недуга.

«Про похоронні відправи буде повідомлено згодом», – додали представники церкви.

 

Верховний Архієпископ-емерит Любомир  — єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви; з 28 січня 2001 року Верховний архиєпископ Львівський, з 25 серпня 2005 року по 10 лютого 2011 року Верховний архиєпископ Києво-Галицький — предстоятель Української греко-католицької церкви.

Почесний громадянин Тернополя.

Любомир Гузар очолив УГКЦ у 2005 році, проте в 2011-му вирішив піти у відставку, передавши паству та церкву Святославу Шевчуку.

Народився Блаженнійший 26 лютого 1933 року у Львові, проте за 11 років його родина змушена була покинути Україну, відтак він спершу опинився в Австрії, а потім у США. Саме у Штатах владика здобув середню освіту, закінчивши Малу духовну семінарію у Стемфорді (штат Коннектикут).

У 1965 році Любомир Гузар переїжджає до Риму, де згодом прожив майже 25 років.

Тут він захистив дисертацію та у 1973-1984 роках викладав у Папському місійному університеті «Урбаніана», виконував різні доручення Патріарха Йосифа (Сліпого).

У 1977 році патріарх Йосип Сліпий висвятив його на єпископа, а за рік Блаженнійший став архимандритом монастиря Святого Теодора.

Крім того, з 1984 до 1991 року був протосинкелом Львівської архиєпархії в Римі.

Повернувся Любомир Гузар до України в 1993 році. До 1994 року служив духівником у Львівській духовній семінарії Святого Духа, а в 1996-му його призначили Єпископом-помічником Глави Української Греко-Католицької Церкви.

Після смерті 14 грудня 2000 року верховного архієпископа Мирослава Іоанна Любачівського Синод Української греко-католицької церкви вибрав, 25 січня 2001 року єпископа Любомира Гузара новим предстоятелем.

На наступний день, 26 січня 2001 року, в Соборі св. Юра у Львові відбулася інтронізація нового верховного архієпископа, відразу ж після якої папський нунцій інформував, що Іоанн Павло II, як він повідомив телеграмою, не тільки підтверджує такий вибір синоду, а й надає новоінтронізованому верховному архієпископу титул кардинала.

У 2002 році верховний архієпископ Любомир освятив наріжний камінь свого Патріаршого собору в Києві.

9 лютого 2011 в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що Папа Римський Бенедикт XVI прийняв відставку Любомира Гузара з посади глави УГКЦ.

10 лютого 2011 року папа Бенедикт XVI прийняв відставку Любомира Гузара з поста верховного архієпископа УГКЦ.

Відповідне прохання Гузар подав, коли йому виповнилося 75 років. Його наступником став Блаженнійший Святослав (Шевчук).

Блаженнійший Любомир був членом Пласту та одним із учасників ініціативної групи «Першого грудня».

З початком Євромайдану Блаженнійший Любомир активно висловлював свою громадянську позицію.

Ми мусимо бути того свідомі, що у нашому народі є група людей, для яких найважливіша їхня власна вигода. Яка на це може бути ефективна відповідь? Серед нас дуже багато добрих людей. Але замало бути добрим — треба чинити добро. Якщо хочете жити у нормальній державі, передати її дітям і внукам — чинімо добро,
– казав він під час одного зі своїх виступів на сцені Євромайдану.

 

 

З використанням матеріалу: Вікіпедія

 Блаженніший Любомир Гузар

1 thought on “Помер Блаженніший Любомир Гузар”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *