«Лепесівка — село з тисячолітньою історією»

Краєзнавство – дивовижна, захоплююча річ. Ще український вчений К. Ушинський говорив, що з нього потрібно розпочинати будь-яке навчання, називаючи цей предмет «Батьківщинознавство».

Наш новодрук присвячений саме історії стародавньої Лепесівки, яка фактично злилася з Ямполем і якій виповнилось майже 3 тисячі років. Археологічні розкопки лепесівського поселення виявили кераміку трипільської культури, гончарні горни, верстати, браслети із бронзи, срібла, намиста, наконечники, жорна… Це був великий торгівельно-ремісничий центр, який сформувався як місцевими слов’янськими, так і прийшлими німецькими племенами (готами).

Окрім того, простим, розмовним стилем, ми повідаємо нашим землякам про походження та історію родин, культуру і побут, сільський фольклор, народні знання і вірування, обряди і звичаї, про життя, одяг і харчування в сім’ях в  різні періоди драматичного життя.

Після прочитання цих спогадів приходить одна думка – не зважаючи на голод, холод, постійні війни та конфлікти, наші земляки виховали цілу плеяду гарних дітей, внуків і правнуків, яким притаманна людяність, порядність, чесність і працелюбство. Саме такі люди в сьогоднішньому житті є дефіцитом.

Окремий розділ книги присвячений храмовому святу (празнику) – місцевому святу села, на пошану якого названо місцеву церкву, яка пережила трагічну історію, адже п’ять разів її закривали, руйнували, забороняли… Але вона відродилася в незалежній Україні і наші односельці мужньо повертаються назад, до своїх духовних витоків.

Книга «Лепесівка — село з тисячолітньою історією» — це вже наша сьома книга, присвячена нашій Батьківщині. Нехай ця книга з зображенням Святого Юрія, яким названо місцеву церкву, стане покровителем і захисником наших земляків.

 

 

Віталій Олуйко,

депутат Хмельницької обласної ради,
доктор наук з державного управління,
професор, Заслужений юрист України

 «Лепесівка - село з тисячолітньою історією», Віталій Олуйко, книга, новодрук

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *