Кам’янчанка Лора Підгірна — переможниця престижного конкурсу «Коронація слова»-2017

Вчора, у четвер, 15 червня, у приміщенні Київської міської держадміністрації відбулась урочиста церемонія нагородження переможців Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» — 2017.

Цьогоріч серед номінантів конкурсу була і талановита представниця Хмельниччини — кам’янчанка, історик, активний громадський діяч, талановитий журналіст, куратор авторського проекту «Літературний туризм» і неповторний автор історичного детективу Лора Підгірна.

Зовсім нещодавно, тиждень тому, 8 червня, пані Лора презентувала хмельничанам свою першу книгу «Червона Офелія» та вразила усіх присутніх глибокою, емоційною, насиченою цікавими деталями та змістовною презентацією.

Свою книгу пані Лора, окрім Хмельницького, уже представила і винничанам, і мешканцям міста Городок, що на Хмельниччині.

До Києва пані Лора прибула заздалегідь, ще у середу, та поділилась на своїй сторінці у Facebook своїми думками та хвилюваннями, де пригадала, як ще у 2001 році на першу «Коронацію слова» відправила рукопис свого першого роману, сценарій якого був сповнений екшену та нагадував модний на той час бойовик. На той момент її творіння здавалось письменниці вершиною геніальності, але зараз, поглядаючи з відстані у 17 років, пані Лора впевненна, що навряд чи сьогодні надіслала б цей роман на літературний конкурс. Ту першу «Коронацію» виграла чудова українська письменниця і журналіст Ірен Роздобудько, зі своїм романом «Пастка для Жар-Птиці».

«Рівно 17 років тому, на першу «Коронацію» я послала рукопис свого першого роману, як і годиться, набраного на старезній друкарській машинці під копірувальний папір.
Роман нагадував сценарій одного з тих популярних бойовиків-екшенів з Дольфом Лундгреном , які ще були модними на початку 2000-х. Звісно…сьогодні я б таке не надіслала, але тоді той рукопис мені видавався вершиною геніяльності.
Звісно, результат був відповідним. Тоді переможцем стала наша чудова українська письменниця і журналіст Ірен Роздобудько, з романом «Пастка для Жар-Птиці»… а я й подумати не могла, що мине якийсь час, я вирвуся із похмурої кам’янецької безнадії, незатребуваності і безробіття і буду у тому ж Кам’янці, Хмельницькому та у інших містах провадити з такими чудовими людьми як Василий Семенов і Andrii Korchak, Тамара Козицька, Natalya Rokhova, респектний Рейкарц Кам’янець-Подільський (Костянтин Рейкартц) та Концерт-холл FRANKO проект Літературний туризм, який прийматиме кращих українських письменників і письменниць, мистецьких і творчих людей… Ні, думала, думала і хотіла цього. Прагнула і намагалася йти у тому напрямку.
І рівно через 17 років вийде, нарешті, моя перша книжка — український історичний вестерн #Червона_Офелія, а я поїду на «Коронацію Слова» уже як…..про це розповім одразу після Коронації , як знатиму сама…»

Коронація слова — міжнародний літературний конкурс романів, п’єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Цей конкурс є проектом подружньої пари — Тетяни та Юрія Логушів.

Мета конкурсу — підтримка новітньої української культури, пошук нових імен, видання найкращих романів, стимулювання й підтримка сучасного літературного процесу кіно йтеатру, і як наслідок — наповнення українського ринку повнокровною конкурентоспроможною літературою, а кіно й театру — якісними українськими фільмами й п’єсами. Подаватись на «Коронацію слова» можуть усі: як досвідчені письменники так і новачки. Єдине офіційне обмеження в конкурсі — твори повинні бути написані українською мовою. Неофіційні обмеження — твори, які пропагують фашизм, екстремізм, ксенофобію, шовінізм, нетерпимість на релігійному ґрунті, тощо — відхиляються відразу. В кожній номінації визначаються три найкращих твори, також є заохочувальні премії.

Відкривали конкурс його «батьки» — Тетяна та Юрій Логуши, які у своєму виступі подякували усім, хто приїхав на конкурс та розповіли, що послужило причиною того, що вони заснували цей проект: у перші роки формування незалежної України, в 90-ті роки 20-го століття, практично не видавались романи українською мовою. Оскільки за часів СРСР, під час розстріленого відродження, сотні і сотні талановитих українських письменників, тисячі діячів культури були знищені, закатовані та вбиті. Саме з метою відродження української літератури, з метою досягнення хоча б такої ж кількості українських письменників — було і створено літературний конкурс.

Пан Юрій зазначив, що за ці 17 років свого розвитку «Коронація слова» зростала, постійно розвивалась і на сьогодні вже перетворилась у дещо цілоковито якісне. Як молоді так і вже досвідчені творці присилали все більше і більше творів українською мовою, почали з’являтись справжні шедеври нової української літератури. Організаторам конкурсу пощастило досягти у своїй роботі не лише заміни знищених за роки СРСР творчих геніїв України, а й створити зовсім нове явище численних масштабів українських літераторів незалежної України 21 століття.

Привітали усіх пристуніх на церемонії відкриття конкурсу у залі Київської міської держадміністрації заступник Міністра освіти та науки України Павло Хобзей та Міністр культури України Євген Нищук. Пан міністр відзначив, що цьогоріч більшість творів учасників конкурсу приурочені саме темі війни. І по іншому не може бути, оскільки саме письменник, поет, драматург — це одні з найбільш чутливих людей, які одразу приймають та глибоко відчувають ситуацію, що є навколо.

І ось уже ввечорі 15 червня шалено прекрасна звістка порадувала та викликала гордість в усіх мешканців Хмельниччини: наша номінант, наша талановита письменниця Лора Підгірна стала однією з переможців Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» — 2017 у номінації «Романи»! Переможним твором авторства пані Лори став її роман «Омбре. Над темрявою та світлом», і який отримав Спецвізнаку літературного конкурсу. Вручала нагороду Лорі Підгірній доктор філологічних наук, професор Бердянського державного педагогічного університету Софія Філоненко.

Як ми повідомляли раніше, 16 червня о 18-30 молода письменниця повинна була презентувати книгу «Червона Офелія» у рідному їй Камянець-Подільському (готель «Рейкарц», м. Кам’янець-Подільський, вул. Старобульварна, буд.2), а 18 червня о 14-00 — представити  «Червону Офелію» тернополянам у музеї «Літературне Тернопілля» — колишній віллі Грабовських (м. Тернопіль, вул. І. Франка, буд.21). Однак непоправна, невимовна втрата сталась ввечорі, одразу після «Коронації слова» — пішла з життя мати пані Лори. Зрозуміло, саме тому, дані презентації відмінено.

Редакція порталу новин «Будь у курсі» висловлює найглибші співчуття з приводу смерті матері та сумуємо разом з родиною пані Лори Підгірної.

 

 

 

Читайте також:

Неповторна Лора Підгірна презентувала хмельничанам історичний детектив «Червона Офелія»

1 thought on “Кам’янчанка Лора Підгірна — переможниця престижного конкурсу «Коронація слова»-2017”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *