93% світового ядерного арсеналу припадає на дві країни — Росію та США

За останній рік кількість ядерної зброї в світі зменшилася, однак провідні держави все активніше інвестують в його модернізацію, зазначає Главком з посиланням на DW. Такий висновок роблять співробітники Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI) у своєму щорічному звіті, представленому в понеділок, 3 липня.

За даними SIPRI, в 2017 році в світі налічується 14 935 ядерних боєголовок (в 2016 році ця цифра становила 15 395). 93% світового ядерного арсеналу припадає на дві країни: Росія має 7 000 ядерних боєголовок і США — 6 800, з них на озброєнні знаходяться відповідно 1 950 і 1 800. Частину ділять сім держав: Франція, Великобританія, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея.

Хоча останнім часом в міжнародних переговорах про заборону ядерної зброї було досягнуто прогресу, всі без винятку ядерні держави, як і раніше, здійснюють довгострокові програми модернізації своїх стратегічних сил, пояснює експерт SIPRI Шеннон Кайл. За його словами, це говорить про те, що жодна з цих країн в найближчому майбутньому не готова відмовитися від свого ядерного арсеналу.

Наприклад, США в період з 2017 по 2026 рік готуються витратити на обслуговування та модернізацію свого ядерного арсеналу 400 млрд доларів, говориться в доповіді. А в найближчі 30 років Білий дім готовий виділити на ці цілі до 1 трлн доларів.

У 2016 році Пхеньян провів два випробувальні вибуху водневої бомби, чим викликав серйозну стурбованість міжнародного співтовариства. Потім КНДР провела кілька ракетних випробувань: метою Пхеньяна є розробка міжконтинентальної балістичної ракети, здатної досягти території США.

Втім, можливість того, що Пхеньяну дійсно вдалося створити компактну ядерну боєголовку для оснащення подібних ракет, вкрай малоймовірна. У той же час Пхеньяну цілком під силу створення мініатюрних боєголовок для оснащення ракет малої і середньої дальності, йдеться в звіті SIPRI.

«Судячи з усього, КНДР вдалося досягти технічного прогресу в здійсненні своїх ядерної і ракетної програм і, можливо, створити до 20 ядерних боєголовок», — припускають автори доповіді. У той же час прямих доказів того, що Пхеньян володіє ядерними боєголовками для оснащення балістичних ракет, як і раніше, немає.

В Євросоюзі ядерною зброєю володіють лише дві країни — Великобританія і Франція. За даними на січень 2017 року, британський ядерний арсенал налічує 215 боєголовок, більше половини з яких готові до оперативного використання в разі війни.

У свою чергу в арсеналі Франції є приблизно 300 боєголовок. Париж також оголосив про плани з модернізації своїх ядерних сил. До 2035 року Франція має намір ввести в експлуатацію атомну субмарину нового покоління з балістичними ракетами на борту.

Серед країн Азії найбільшим ядерним арсеналом володіє Китай: в розпорядженні Пекіна знаходяться близько 270 боєголовок. Друге місце займає Пакистан (140 боєголовок), третє — Індія (130 боєголовок).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *