Івана Купала: ворожіння, вірування та розклад святкування у Хмельницькому

Івана Купала у 2017 році припадає на ніч з четверга на п’ятницю, з 6 на 7 липня, нагадує 24tv.ua.

Як вірили наші пращури, в цю ніч прокидається уся лісова нечисть, тому багато що було заборонено робити в ці дати.

Традиції українців на Івана Купала надзвичайно багаті, зараз по всій країні проводять масові заходи, під час яких відтворюють автентичні обряди. Побувати на такому святі – дуже цікаво, тому не пропустіть нагоди відвідати заходи в ніч на Івана Купала.

Та, крім традицій, українці вірили ще в численні забобони. У цю ніч зазвичай ворожили і намагалися дотримуватися деяких негласних правил.

 

«Купальська ніч – чарівна ніч…»: розклад святкування

Як повідомляє Хмельницька міська рада, у Хмельницькому народне свято «Купальська ніч – чарівна ніч…» розпочнеться о 18 годині 6 липня у парку культури та відпочинку ім. М. Чекмана концертною програмою Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру.

Далі о 19.00 до уваги містян буде представлене театралізоване дійство «Купальські дива», яке буде проходити на основній локації – галявині поблизу зоокуточка.

Завершуватиме свято о 20.00 концертно-ігрова програма «Ясне-красне Купало».

А вже о 21-00 у парку імені М. Чекмана молодь Хмельницького порадує своїм виступом рок-гурт «Синтез DNK».

 

Івана Купала: що не можна робити

На Івана Купала, згідно з віруваннями наших предків, прокидається лісова нечисть – відьми, змії, водяники, русалки, перевертні, – тому в цю ніч не можна спати. Не можна й купатися, адже водяник може затягнути у воду.

Крім того, у ніч з 6 на 7 липня варто триматися подалі від води вагітним, дітям та старим. Водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей.

Вважалося, що у відьом зберігається вода, що кипіла з попелом купальського вогню. Окропивши нею себе на Івана Купала, відьма могла спокійно летіти, куди їй заманеться.

На Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. В іншому випадку родина може збідніти. Якщо знайдете на дорозі гроші – навіть велику суму – ні в якому разі не можна їх брати.

Якщо жінка відзначила Івана Купала і не побувала біля вечірнього багаття, її вважали відьмою.

А от що треба робити в цю ніч – це шукати міфічний цвіт папороті. В цей час рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Лише в Купальську ніч на папороті розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, причарує найкращу дівчину, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала квітку щастя.

 

Ворожіння на Івана Купала

Як зазначає 24tv.ua, саме в ніч з 6 липня на 7, українки колись, та навіть сьогодні, збираються разом і ворожать на своїх «суджених».

Ворожіння на Івана Купала здавна вважаються прадивими та доленосними. Згідно з повір’ями, у ніч на Івана Купала дерева переходять з місця на місце і розмовляють одне з одним, а трави набувають чудодійної сили.

Саме тому, за традицією, в Купальську ніч ніхто не повинен спати. Після заходу сонця завжди і починалося буйне та веселе свято з дівочими ворожіннями.

Пропонуємо вам дізнатись 5 найцікавіших способів ворожінь, які можуть дати натяки на ваше майбутнє.

Ворожіння на судженого

За допомогою різних ворожінь можна дізнатися ім’я судженого. Найпоширеніший спосіб, це вийти на вулицю і запитати першого зустрічного чоловіка його ім’я. Саме так зватимуть вашого судженого.

Інший популярне ворожіння передбачає використання ножа. Для цього попередньо на аркуші паперу потрібно накреслити коло і вписати по колу всі букви алфавіту. Після потрібно поставити ніж по центру і покрутити його. На яку букву буде показувати вістря ножа, на неї і буде починатися ім’я судженого.

Також можна написати записки з чоловічими іменами на листочках паперу і скрутити їх в трубочки, які необхідно покласти під подушку. Після цього слід лягти спати. Вранці, прокинувшись, необхідно витягнути одну з записок. Ім’я, написане в ній, буде ім’ям судженого.

Ворожіння по багаттю

Зазвичай, у святкову ніч Івана Купала, молодь розводить велике багаття і стрибає через нього. Існує повір’я, що коли полум’я не торкнулося стрибаючого – це сприятливий знак, що пророкує дівчатам швидке і щасливе заміжжя, а хлопцям – успіх в справах і коханні.

Ворожіння по вінку

Також увечері, на заході сонця, дівчата плетуть вінки з лісових і польових квітів. Після чого вони, загадавши бажання, опускають їх в озеро чи річку і якщо вінок поплив далеко, тоді бажання обов’язково збудеться, але якщо вінок через нетривалий час пристав до берега недалеко від місця, де його опустили в воду – прийдеться чекати до наступного року, щоб знову випробувати свою долю.

Ворожіння по колах на воді

Для такого незвичайного ворожіння на Івана Купала, щоб краще дізнатись про свою долю із судженим, у широку і глибоку миску найперше наливають воду. Коли ж настає захід сонця, дівчата повинні пошепки промовити воді своє бажання, після чого кинувши туди невеликий камінчик. Якщо число кіл на воді буде парним – тоді бажання збудеться, якщо непарне – бажанню не судилося збутися.

Ворожіння по квітах

Не дарма ж на свято Івана Купала закохані шукають квітку папороті, яка розквітає лише в купальську ніч. Саме тому з таким незвичайним ворожінням на судженого, як з квітами, дівчата приділяють найбільшу увагу. Увечері напередодні свята, дівчата сідають у коло, попередньо зібравши всі разом найрізноманітніші квіти. Одна з дівчат вибирає квіти по одній, промовляючи: «Кому ця квітка дістанеться?», а інша дівчина, яка сидить спиною до квітів, називає ім’я будь-кого з присутніх.

Після цього, яка квітка кому дістанеться, судять про ставлення до себе задуманого хлопця:

Глід – є надія на кохання.

Васильок – в тебе закохаються.

В’юнок – він тебе ніколи не покохає.

Гвоздика (біла) – смуток.

Гвоздика (жовта) – зневага.

Гвоздика (червона) – пристрасне кохання.

Жоржини – вдячність.

Жасмин – лише «залицяння», яке не пророкує серйозних намірів.

Дзвіночок – не вір йому, обдурить.

Жовтець – на побаченні все з’ясується.

Маргаритка – сором’язливе кохання.

М’ята – тебе дуже сильно кохають.

Незабудка – боїться тебе втратити.

Нагідки – ви розлучитеся.

Півонія – сором за його вчинок.

Троянда (біла) – кохає сильно, але не показує цього.

Троянда (червона) – сумує за тобою.

Ромашка – він сумнівається у своєму коханні

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *