Як можуть покарати «комунальних» боржників?

На українців, які ігнорують оплату рахунків за комуналку, чекає фінансове покарання, повідомляє PolitekA.

Так, згідно з новою редакцією закону “Про ЖКП”, усім боржникам за кожен день прострочення доведеться платити пеню в 0,1% від суми боргу. Пеня нараховується щомісяця, однак у кінці не може перевищувати суму заборгованості.

Крім нарахування пені за прострочення, ті українці, які користуються пільгами при оплаті комуналки, можуть втратити субсидію.

Також, як зазначають експерти, якщо заборгованість перевищує 10 тисяч грн, будь-який постачальник комунальної послуги може подати до суду. В кінцевому підсумку, суддя має право накласти арешт на машину, квартиру або інше майно і через виконавчу службу продати його в рахунок боргу.

В українській практиці був випадок, коли через заборгованість по комуналці сім’я втратила квартиру. У Луцьку 27-річний Олександр Швейгер в минулому році залишився без житла через борг у 50 тисяч гривень. “Двушку” продали за 446 тис гривень, а “здачу” не повертали кілька місяців.

Однак, як зазначає експерт Юлія Грамотна, ситуацію до суду намагаються не доводити. Замість цього постачальники і місцева влада розміщують оголошення на будинках з переліком квартир, в яких живуть боржники і намагаються домовитися з ними про оформлення договору реструктуризації, тобто виплачувати борг невеликими частинами кілька років.

“Політика міста спрямована на те, щоб працювати з кожним випадком окремо. Потрібно зрозуміти, чому людина не платить. Буває, що сім’я виїхала на дачу і три місяці не платить, а є ситуації, коли це принципова позиція і люди роками не платять. Тоді потрібно якось людей мотивувати”, – пояснила експерт.

 

 

Читайте також:

Законопроект про комунальні послуги: споживачі на самоті з монополістами

Війна на Донбасі, комунальні тарифи, низькі зарплати та пенсії, — три проблеми українців

За що в українців відбирають субсидію?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *