Саміт G20: Чого чекати і що вже сталося?

Найголовніші питання на порядку денному цьогорічного саміту «Великої двадцятки» – тероризм, відкриті ринки і боротьба з глобальним потеплінням. Якщо перше не викликає багато дискусій, то інші два можуть стати причиною запеклих суперечок, зазначає 24tv.ua.

Найбільші розбіжності тут в Ангели Меркель і Дональда Трампа. Президент США заявив про вихід з паризької кліматичної угоди, тож готовий вдатися до протекціонізму.

Що цікаво американський президент вирішив пропустити засідання, присвячене саме боротьбі із змінами клімату. Поки решта світових лідерів говорили, як зупинити глобальне потепління, Трамп проводив зустріч з Путіним.

Попри це Ангела Меркель, як господарка саміту, не втрачає надії, що результат таки буде.

Мільйони людей, які зараз стежать за тим, що відбувається, з занепокоєнням сподіваються, що ми зможемо внести вклад у вирішення їх проблем. Я думаю, саме в цьому дусі ми повинні співпрацювати. Я впевнена, що кожен тут докладе зусиль, щоб досягти хороших результатів,
– переконана Ангела Меркель.

Та чи вдасться світовим лідерам домовитися, поки невідомо. Зокрема гостро стоїть питання відкритих ринків.

Перед початком саміту представники ЄС різко виступили проти протекціоністської політики США. Йдеться про наміри Дональда Трампа встановити мита на імпорт сталі. За словами голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, ЄС готовий до торговельної війни з Америкою.

Якщо США запровадять обмежувальні заходи на європейський імпорт сталі, то Європа буде змушена адекватно відреагувати. Деталі опрацьовуються, рішення може бути ухвалене в найближчі дні, для цього не потрібні місяці,
– заявив Жан-Клод Юнкер.

З цих слів зрозуміло одне – дискусії у залі засідань справді будуть гострими. Та не менш гаряче сьогодні і на вулицях Гамбурга. Там вже кілька днів тривають акції протесту антиглобалістів. Напередодні вони переросли у запеклі сутички з правоохоронцями. Учасники протестів напали на поліцейський відділок і підпалили службові автівки копів. Правоохоронці застосували проти мітингарів водомети, кийки та сльозогінний газ. Поранення під час заворушень отримали півтори сотні поліцейських. Затримано близько 50 порушників.

Через масові протести не всі заходи саміту великої двадцяти почалися вчасно. А перша леді США Меланія Трампа і взагалі не змогла потрапити на зустріч з дружинами і чоловіками світових лідерів. Протестувальники заблокували її у будівлі, де зупинилося подружжя Трампів. Розбій влаштували і під готелем, де зупинився Путін.

Триватиме саміт «Великої двадцятки» два дні і завершить у суботу по обіді.

 

 

Читайте також:

На саміті G20 Трамп потиснув Путіну руку

Дональд та Меланія Трамп 6 липня відвідали Варшаву та прилетили на саміт G20

Меркель не буде посередником між Трампом і Путіним на саміті G20

 головні питання саміту, саміт G20

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *