Хмельницький — 14-ий серед 100 найбільших міст України у рейтингу прозорості

Наприкінці червня 2017-го аналітики Transparency International Україна спільно з Інститутом політичної освіти представили громадськості рейтинг прозорості 100 міст України. Найбільшу кількість балів отримала Львівська міська рада – 59,7 зі 100 можливих.

Серед лідерів рейтингу також є:

  • Кропивницький (55,96),
  • Івано-Франківськ (54,2),
  • Київ (51,5),
  • Миколаїв (51,5).

Найменшу кількість балів на сьогодні отримали:

  • Новомосковськ (8),
  • Мирноград (10),
  • Дунаївці (11).

Хмельницький посідає 14 сходинку рейтингу прозорості міст, набравши 41,2 бали.

А серед міст Хмельниччини, які потрапили до рейтингу прозорості 100 міст:

  • Нетішин — на 41 місці;
  • Кам’янець-Поідьський — на 42 місці;
  • Славута — займає 47 позицію;
  • Старокостянтинів — 71 місце;
  • Шепетівка — на 80-ій позиції рейтингу;
  • Дунаївці — серед трійки аутсайдерів рейтингу на 98-ій позиції.

 

І ось 26 червня у коворкінг-центрі “Тетріс”, що у Хмельницькому, відбулась презентація рейтингу прозорості міст України представниками Transparency International Ukraine. Повторимось ще раз: Хмельницький посів 14 місце у рейтингу, отримавши за прозорість трохи більше ніж 41 бал зі 100 можливих. Найпрозорішими сферами, згідно дослідження, є інформування про роботу місцевих органів влади, доступ та участь громадян у вирішенні питань місцевого значення, освіта. Ці напрями отримали від 4,5 до 5,9 балів.

Під час представлення керівник проекту «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко зазначила, важливим показником прозорості міст є те, чи присутні на презентації рейтингу у місті представники влади. У Хмельницькому захід відвідав заступник міського голови Андрій Бондаренко.

«Якби не проводилися подібні дослідження, ми б не звернули увагу на багато речей, тому дякуємо за таку ґрунтовну роботу. 14 місце нас, звичайно, не влаштовує, ми відчуваємо свій потенціал, маємо дослухатися до тих рекомендацій і зробити все, щоб у наступному дослідженні бути серед лідерів прозорості, – зазначив Андрій Бондаренко. 

Він також повідомив, що за останніх півтора роки чимало речей, які є індикаторами прозорості і доступності було впроваджено. Зокрема формування і оприлюднення бюджету, впровадження сервісів «Відкрите місто», «Відкритий бюджет», Програма «Громадські ініціативи» тощо.

Катерина Цибенко, представниця Transparency International Ukraine, надала кілька рекомендацій:

«Покращити сферу комунального майна допоможе запровадження системи ProZorro.Продажі, як це, наприклад, успішно робить Маріуполь. Міста, які її запровадили, одразу ж суттєво піднялися у рейтингу прозорості».

Детальніше про прозорість показників саме Хмельницького розповіла керівниця Жіночого Антикорупційного Руху Альона Береза.

«14 місце серед 100 – це досить позитивний результат. Проте, слід сказати, що навіть міста-лідери рейтингу не перевищили 60 балів зі 100 можливих, зазначає Альона Береза. –  Хоч і результат непоганий, але маємо низку рекомендацій та зауважень, над якими готові працювати спільно з міською владою».

 

 

Читайте також:

Рейтинг прозорості міст України: Львів — перший, Хмельницький — 14. Дунаївці серед найгірших

 

З використанням матеріалів: Хмельницька міська рада

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *