Новий Трудовий кодекс: що зміниться для працівників?

Як зміниться схема звільнення працівників відповідно до проекту нового Трудового кодексу досліджувала Politeka.

Як відомо, в Україні готують новий Трудовий кодекс – законопроект, розроблений Кабінетом міністрів, вже прийняли в першому читанні. Комітет з питань соціальної політики вже підготував документ до другого читання.

Серед ключових змін у документі – довга відпустка (28 замість 24 днів) і можливість коротких випробувальних термінів для окремих категорій. У той же час чиновники пропонують розширити перелік підстав для відсторонення від роботи або навіть звільнення.

У разі, якщо новий Трудовий кодекс ухвалять у існуючій редакції, працівників зможуть відстороняти від роботи і виплачувати при цьому зарплату частково або заплатити компенсацію.

Також, відсторонити від роботи можуть українця, який “знаходився у контакті з інфекційними хворими”, наприклад, під час епідемії грипу. Або ж співробітників, які повинні щепитися, але при цьому відмовилися від медичного огляду і вакцинації.

Роботодавець може отримати можливість усувати від роботи співробітника, якщо виконання його роботи загрожує життю і здоров’ю дітей або завдає шкоди майну, порушує нормальну роботу юридичної особи.

“Усунути від роботи також можуть співробітника, який “порушує нормальну роботу юридичної особи”. Це оціночне судження. Кожен роботодавець може по-своєму трактувати це положення. Якщо співробітник запізниться на п’ять хвилин, можна сказати, що він порушив нормальну роботу підприємства”, – вважає експерт.

Крім того, роботодавець зобов’язаний відсторонити від роботи без збереження заробітної плати працівника, який порушує вимоги охорони праці або не застосовує встановлені нормами засоби індивідуального або колективного захисту.

 звільнення, працівник, Трудовий кодекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *