На Львівщині двоє чоловіків потрапили до реанімації з діагнозом ботулізм. Сироватки нема

У понеділок, 21 серпня, двох чоловіків з Сокальського району госпіталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні з діагнозом ботулізм. Про це ZAXID.NET повідомила головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Чоловіки 1958 і 1959 року народження споживали м’ясні консерви домашнього приготування і за деякий час їм стало зле. Їх доправили спочатку до районної лікарні, а звідти – до Львова. Зараз обоє пацієнтів – у реанімації, їхній стан важкий.

При цьому захворюванні пацієнтам обов’язково слід вводити сироватку від ботулізму. Що швидше її введуть, то швидше токсин буде нейтралізуватися і менше вражати органи і системи. Проте сироватки в лікарні немає. Про ці випадки лікарі повідомили МОЗ, чекають, поки звідти передадуть сироватку. Наразі медики роблять все, що в їхніх силах, для порятунку хворих.

За словами Наталії Тімко, цього року ботулізм діагностували вже у семи мешканців області. Усі вони занедужали через вживання м’ясних консервів домашнього приготування. В Україні цьогоріч захворіло вже понад 90 осіб. Через відсутність сироватки дев’ятеро пацієнтів померло.

Нагадаємо, що ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

У людей, які спожили продукти, заражені паличкою ботулізму, спершу виникає слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Може бути нудота, блювота, випорожнення, температура тіла найчастіше не підвищена. Протягом декількох годин або кількох діб з’являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, біль та труднощі при русі очних яблук. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.

Аби уникнути захворювання, лікарі радять дотримуватися основного правила – чистоти. Що краще помита городина, гриби перед консервуванням, риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Найменше здуття кришки на консервованих продуктах – сигнал про те, що цю продукцію не то що їсти, навіть пробувати не можна

 

 

Читайте також:

Ботулізм: симптоми, причини, лікування

Ботулізм на Хмельниччині: під підозрою «кілька у томаті»

 Ботулізм, Львівщина, отруєння

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *