Закон про деокупацію Донбасу: Чи вплине він на ситуацію?

Закон про деокупацію Донбасу, якщо його ухвалять, нас не наблизить до розв’язання конфлікту, тому що він може містити положення, які суперечать один одному. Хоча, добре, що Росію хоч на четвертому році війни визнають окупантом.

Таку думку сайту «24» висловив військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Снєгирьов нагадує, що 18 жовтня закінчується термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Луганської і Донецької областей. На переконання експерта, Україні це тільки на руку. Однак, як зазначає фахівець, у Росії одразу заявили, що вихід України з цього закону розглядатиметься як деструктивна позиція, і поставить під сумнів договороспроможність країни і сам момент примирення на сході держави. Тобто, зауважує військовий експерт, Росія починає диктувати свої умови.

Кремль тисне не стільки на Київ, скільки на Захід. В першу чергу, на Німеччину. Це підтверджує заява віце-спікера Оксани Сироїд про те, що їй телефонували від канцлера Німеччини з проханням внести в документ про деокупацію положення щодо продовження дії закону про особливий статус ОРДЛО ще на рік. Тобто весь позитив, що Росію визнають країною-окупантом, перекреслюється,
– переконаний Дмитро Снєгирьов.

Як вважає експерт, суперечності в тому, що, з одного боку, ми говоримо про самооборону окупованих територій, повернення контролю і юрисдикції України над ними. З іншого, якщо продовжити дію закону про особливий статус, визнаємо, що де-юре і де-факто ми втратили юрисдикцію над ОРДЛО.

«Нам знову показали, що Україна – не суб’єкт міжнародного права, а об’єкт. Росія натиснула, і ми вносимо зміни в документ, що взагалі ставить під сумнів плани деокупації і деінтеграції окупованих районів Донбасу. Західні партнери продемонстрували, що зацікавлені в припиненні військового протистояння, але за рахунок державних інтересів України, аби не йти на подальшу ескалацію напруженості відносин з РФ», – наголосив Снєгирьов.

Однак, на переконання експерта, якщо парламент ухвалить закон, де Росію визнають окупантом, то в України буде хоча б якийсь аргумент щодо невведення росіян у склад миротворчої місії ООН.

 

 

 

Читайте також:

Що пропонує влада замість АТО?

Зміна формату АТО

1 thought on “Закон про деокупацію Донбасу: Чи вплине він на ситуацію?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *