Екологічні проблеми Хмельниччини вирішували фахівці області в рамках круглого столу

11 жовтня 2017 року під протекцією Всеукраїнської екологічної ліги та за підтримки Хмельницької обласної ради у приміщенні Хмельницького Будинку Рад відбулось засідання круглого столу «Екологічні проблеми Хмельницької області та шляхи їх розв`язання на засадах збалансованого розвитку».

Провідні фахівці Хмельниччини, які знають, багато років опікуються та переймаються усіма екологічними проблемами області, були запрошені прийняти участь у круглому столі.

Основної метою заходу стало питання розробки основних шляхів вирішення екологічних негараздів через акумулювання переліку наявних екологічних проблем, виявлення та зрозуміння їх глибинних причин і передумов:

  1. Забезпечення створення умов якісного управління в сфері навколишнього середовища та започаткування їх впровадження в життя;
  2. Запобігання погіршення стану навколишнього середовища, захист здоров’я людей, досягнення раціонального використання природних ресурсів регіону;
  3. Розширення співробітництва у сфері наколишнього середовища.

На сьогодні у Хмельниччині визначено Стратегію розвитку регіону за усіма галузями, напрямками та видами діяльності до 2020 року. Однак, в той же час, дослідження, проведене експертами Всеукраїнської екологічної ліги, з’ясувало, що у величезному, всеохоплюючому документі, яким є Стратегія розвитку Хмельницької області, немає окремо сформованої стратегічної цілі «Екологічна безпека та охорона навколишнього середовища області», в той час як регіон має низку різноманітних екологічних проблем. Нажаль, ці проблеми не знайшли свого відображення в повній мірі при формуванні стратегічних напрямків розвитку Хмельниччини.

Серед наявних екологічних проблем області можна виділити:

  • забруднення водних ресурсів, шляхом скидання у них шкідливих речовин — динаміка розвитку даної проблеми надзвичайно невтішна: протягом 2016 року у водні об’єкти було скинуто на 1,5 тисячі тон більше забруднюючих речовин, ніж у 2015 році, на 5 млн.кубів збільшився обсяг забруднених вод. І звісно, результатом цього є різке погіршення якості питної води, що прямо впливає на здоров’я мешканців Хмельниччини, які використовують її для пиття та приготування їжі.
  • збільшення шкідливих викидів у атмосферне повітря — як від стрімко зростаючої кількості автотранспорту, так і як побічний результат роботи промислових підприємств.
  • досить серйозним ризиком для області є знаходження на її території атомної електростанції.
  • наявність величезної кількості сміттєзвалищ, як несанкціонованих, так і облаштованих на законних пдіставах, але які вже вичерпали свій ресурс.
  • незаконне видобування корисних копалин — це не лише економічні збитки для регіону, але й надзвичаної серйозні збитки довкіллю.

Національний природний парк «Подільські Товтри» — один з найбільших об’єктів природно-зповідних зон Хмельниччини, він займає велику територію, однак, нажаль, його заповідна територія, яка охороняється законом, займає відносно незначну частку. Саме через це значна частина цілющих природних мінеральних вод — забруднена, і це не дає можливості регіону розвиватись як туристично-оздоровча мека.

Ці та багато інших тем розглядались та обговорювались, усі присутні намагались підібрати найоптимальніші шляхи їх вирішення у ході засідання.

Як це було — дивіться світлини та відео:

 

 

 

 

 

 

 

 

Заголовне фото: Vlasno

1 thought on “Екологічні проблеми Хмельниччини вирішували фахівці області в рамках круглого столу”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *