Що відомо про майбутнього канцлера Австрії?

Politeka зібрала цікаві факти про 31-річного переможця парламентських виборах в Австрії Себастьяна Курца

Себастьян Курц народився 27 серпня 1986 року в Відні, виріс в робочому кварталі Майдлінг.

Політикою він зацікавився рано, в 17 років став членом молодіжного відділення Австрійської народної партії.

У 2008 році Курц вже очолив молодіжне крило партії у Відні, а через рік – став керувати всією партійною “молодіжкою”.

У 2010 році майбутній канцлер привернув до себе увагу епатажною витівкою під час виборів в ландтаг (земський парламент). На той момент офіційним кольором партії  був чорний.

Курц придумав гасло “Schwarz macht geil” ( “Чорний – це кльово”), орендував чорний Hummer, написав на його багажнику “Клевомобіль” і почав їздити по місту в компанії двох одягнених в чорне дівчат. Під час поїздки він роздавав всім охочим чорні презервативи.

Акцію з іронією сприйняли ЗМІ, проте в цілому її можна назвати успішною, оскільки вибори Курц тоді виграв.

У 2011 році Курц прийняв рішення покинути навчання на юридичному факультеті Віденського університету, оскільки отримав пропозицію стати статс-секретарем з питань інтеграції.

Наступним кроком Курца стало Міністерство закордонних справ Австрії, яке він очолив 16 грудня 2013 року, у віці 27 років ставши наймолодшим главою МЗС в світі. Відсутність диплома у молодого керівника дипвідомства тоді викликало іронічні коментарі про те, чи зможе Курц “поєднувати навчання і роботу в МЗС”.

Крім того, багато хто сумнівався в його можливості вести переговори з досвідченими дипломатами з інших країн. Іншими словами, були висловлені побоювання, що Курца банально “з’їдять”.

Проте, сам новий глава МЗС не ніяковіла, а навіть запам’ятався рішучими діями під час міграційні кризи – зокрема він переконав керівництво балканських країн ввести жорсткі заходи на кордоні і припинити потік біженців.

Таким чином, саме під час перебування на посаді глави МЗС Курц різко змінює свої погляди на проблему біженців – в 2015 році він, наприклад, критикує Німеччину за її політику щодо біженців. Надалі саме питання мігрантів стане ключовим в кампанії Курца на парламентських виборах.

У липні Курц був обраний новим главою Австрійської народної партії. На посаді керівника він отримав практично необмежені повноваження: зокрема він власноруч формував виборчий список.

Під час передвиборної кампанії він зробив ставку на три теми: міграція, загроза ісламізації і безпека, тобто різко повів вправо політику партії. Крім того, Курц провів ребрендинг партії – тепер вона називалася “Нова австрійська народна партія” та основним її кольором став бірюзовий ”

Тим часом відомо, що Курц є прихильником поступового зняття санкцій з Росії в разі наявності “хоч якогось прогресу у виконанні зобов’язань”, заявивши в липні цього року, що “в Європі не може бути миру без Росії”.

Деякі дипломати, в тому числі посол України в Австрії Олександр Щерба, стверджують, що швидше за все залишиться так, як і було, проте багато що залежатиме від того, хто очолить МЗС Австрії.

І тут перед Україною постає ще одна небезпека. Річ у тому, що відсоток підтримки Народної партії не дозволяє їй самостійно сформувати більшість, тому Австрію чекають тривалі переговори про коаліцію.

На виборах Австрійська народна партія очікувала отримати третини голосів виборців.

 

 Австрія, Себастіан Курц

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *