Чи повинні учні прибирати у приміщеннях школи?

Примусова праця заборонена. Це передбачає і Конституція України, і Загальна декларація прав людини, повідомляє TVI з посиланням на видання «Судово-юридична газета».

Якщо ми говоримо про школу, то Закон «Про освіту», нова редакція якого набрала чинності, регламентує дане питання і визначає, що ніхто з учнів (зараз їх стали називати претендентами освіти) не може бути примушений до роботи в школі.

Робота на школу (участь в суботниках, прибирання класних кімнат і т.п.) є пережитком радянського минулого. Тим більше, що до такої діяльності учнів часто залучали внаслідок неправомірного (на думку вчителя) поведінки учня.

Якщо дитину залучають в школі до таких «добровільно-примусовим» роботам, батьки можуть скаржитися до керівництва школи, спочатку розібравшись в тому, хто саме є ініціатором примусу. За результатами розгляду скарги буде проведено службове розслідування і вжиті заходи, аж до звільнення вчителя. У разі відсутності рішення хвилюючого питання силами самої школи, рекомендуємо звертатися до відповідних управлінь освіти.

Завдяки новим реформам в цій сфері планується створення окремого агентства, яке буде допомагати Міністерству контролювати стан справ в школах і розбиратися в ситуаціях, коли дітей змушують щось робити на благо навчального закладу.

Якщо перераховані вище поради вирішити наболіле питання не допомогли, сміливо звертайтеся до правоохоронних органів або, в разі підозри про наявність певного змови, в прокуратуру.

Слід знати, що публічна догана дитини вчителем при однокласниках також є неприпустимим. Самі школярі можуть відмовитися вислуховувати нотації педагога. Усі виниклі ситуації повинні розбиратися тільки індивідуально, в присутності батьків дитини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *