У Хмельницькому представники НАЗК навчали запобіганню конфлікту інтересів

У п’ятницю, 3 листопада, у Будинку рад Хмельницької Облради відбувся семінар-тренінг у рамках другої щорічної інформаційної кампанії «Конфлікт інтересів: треба знати!», яка спрямована на роз’яснення законодавства про конфлікт інтересів.

Уперше кампанія проводилася у 2016 році Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

У 2017 році експерти мають намір відвідати кожну з областей України з семінарами-тренінгами загального (для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, посадових осіб юридичних осіб публічного права) та спеціалізованого (для уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції, працівників системи безоплатної первинної правової допомоги, представників громадських організацій, які працюють у сфері запобігання та протидії корупції) характеру.

Під час семінарів-тренінгів представники Національного агентства на основі нової редакції Методичних рекомендацій щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, підготовленої за експертної підтримки ПРООН в Україні, запропонують слухачам базові практичні інструменти для підвищення ефективності виявлення, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання встановлених заборон та обмежень. Графік проведення семінарів-тренінгів можна знайти за посиланням: https://goo.gl/XDiQq8

Тренінги із запобігання корупції для державних службовців і посадових осіб Хмельниччини та громадських активістів області були розділені та відбувались окремо.

Перша частина заходу пройшла вранці у сесійній залі Хмельницької обласної ради за участі першого заступника голови облради Неоніли Андрійчук та т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Олега Гуменного. На ньому були присутні державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, посадові особи юридичних осіб публічного права  та уповноважені з питань запобігання та виявлення корупції, працівники системи безоплатної первинної правової допомоги, представники громадських організацій, які працюють у сфері запобігання та протидії корупції.

Під час семінарів-тренінгів представники Національного агентства керувались новою редакцією Методичних рекомендацій щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, яка була підготовлена за експертної підтримки ПРООН в Україні. Крім того, на основі вказаних рекомендацій планується запуск безкоштовного навчального онлайн-курсу.

О 15-00 у малому залі розпочався захід для громадськості. Лекторами на цьому заході також виступили два фахівця Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Гетманцева та Юлія Тіткова. У ході тренінга присутніх було поніформовано, що з 9 грудня 2017 року стартує проанонсований дещо раніше на тренінгу для представників обласної влади онлайн-курс на сучасній інтернет-платформі. Курс буде безкоштовним. Навчання проводитимуть представники НАЗК. Для слухачів буде представлено як онлайн-лекції так і конференції у режимі запитання-відповідь.

Пані Юлія в своїй доповіді окреслила основні складові законодавчих актів пов’язаних з поняттям «конфлікту інтересів», розповіла відмінності між потенційним та реальним конфліктами інтересів, зупинилась на вимогах до повідомлень щодо вчинення корупційних дій.

Після виступу представників НАЗК настав час запитань від громадських активістів. Одними з перших запитань з боку хмельничан були питання щодо розміру бюджету, який виділяється на утримання даної структури і її працівників, та ефективності роботи НАЗК. Присутніх цікавила мета створення агенства, яких результатів вдалось досягнути протягом минулого року і чи виправдовує себе дана структура, оскільки в ході свого виступу представники НАЗК обмовились що існує певні складнощі у їх роботі, які в основному пов’язані з недолугістю українського законодавста.

Усі деталі семінару-тренінгу «Конфлікт інтересів: треба знати!» та ті дискусії. які точились після нього — Ви можете переглянути на наших світлинах та відео:


              

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *