Субсидії для кожного: одні їх отримують, інші за них платять

Щедра роздача субсидій, яку нині здійснює уряд, підриває саму суть субсидій — цільове спрямування коштів для нужденних. На виплати цих субсидій та пільг в бюджеті передбачено більше коштів, ніж на витрати Міноборони, зазначає Портал «Будь у курсі» з посиланням на 24tv.ua.

Про це пише журналіст Ярослав Добрий у матеріалі для видання ZN.UA.

«Ви не отримуєте житлових субсидій і вважаєте, що вас це не стосується? Розчарую — на жаль, стосується, та ще й як! 

Ви можете не отримувати субсидій або навіть не знати про їх існування, але ви за них платите.

Платите тим, що гроші з державного бюджету йдуть на їх фінансування, а не на фінансування школи для вашої дитини, лікарні для ваших батьків чи наших воїнів. Платите тим, що ваш сусід не хоче спільно утеплювати будинок, бо йому це нецікаво — за все заплатить держава, і йому зручно, що ви заплатите двічі — ще й за перевитрату тепла в неутепленому будинку. Платите тим, що неефективна система субсидій породжує неефективність в інших сферах — у газопостачанні, теплопостачанні, така собі ланцюгова реакція.» — зазначає автор.

За його даними, нинішні витрати з державного бюджету на житлові субсидії та пільги складуть не менше 80 мільярда гривень. Ця сума більша, ніж витрати на Міністерство оборони. За підрахунками журналіста, кожна українська сім’я заплатить в цьому році за субсидії по 5000 гривень.

Добрий наголосив, що система субсидій діє в багатьох країнах, навіть в рази багатших, ніж Україна. Однак, ефективність субсидій – у їхній цільовості, тобто їх отримують ті, хто справді цього потребує.

«Політики прагнуть розширити коло одержувачів субсидій, провести свого роду замісну терапію — низькі тарифи замінити на щедру роздачу субсидій. Останнє підриває саму суть субсидій — цільове спрямування коштів для нужденних, веде до зростання відчуття несправедливості і підсилює патерналістські настрої», – вважає Добрий.

 

 

Читайте також:

Через чергове здорожчання газу кількість субсидіантів в Україні може зрости до 90%

Як виглядатиме монетизація субсидій: пояснення Мінфіну

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *