14 листопада у 1918 році в Україні було створено Директорію УНР

14 листопада у 1918 році, через декілька днів після закінчення Першої світової війни, в Україні було створено Директорію – тимчасовий революційний верховний орган, створений із опозиційних партій просоціалістичної орієнтації (разом вони називалися Українським Національним Союзом), який рівно за місяць – 14 грудня 1918 року, шляхом збройного повстання повалить Гетьманат  і стане верховним державним органом УНР. Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Намагаючись зберегти владу, гетьман Скоропадський, який прийшов до влади у квітні 1918-го року, проголосив федерацію Української держави з майбутньою небільшовицькою Росією, що й стало одним із приводів до антигетьманського повстання. Директорія була сформована у складі п’яти членів – представників різних політичних напрямів:

  • від українських есдеків були Володимир Винниченко (голова), Симон Петлюра, Андрій Макаренко;
  • від українських есерів — Федір Швець;
  • від соціалістів-самостійників — Панас Андрієвський.

Як відомо, Директорія була при владі два роки – до 10 листопада 1920, аж поки остаточно не програла більшовикам. А ще цього дня, поки на своєму таємному засіданні збиралася Директорія, яка будувала плани про повалення Гетьманату, чинний гетьман Павло Скоропадський затвердив ухвалений Радою Міністрів «Закон про заснування Української Академії наук в м. Києві», а також статут і штати УАН та її установ.

Цього ж таки дня було видано наказ гетьмана по Міністерству народної освіти та мистецтва про призначення перших дійсних членів (академіків) УАН. Ними стали Дмитро Іванович Багалій, Агатангел Юхимович Кримський, Володимир Іванович Вернадський, Михайло Іванович Туган-Барановський та ін.

Напередодні, 13 листопада 1918 року було прийнято постанову Ради Міністрів, згідно з якою в розпорядження Міністерства народної освіти й мистецтва для УАН та її установ на період 1 листопада 1918 – 1 січня 1919 виділялось 869 216 крб. 69 коп.

 

 

Читайте також:

11 листопада у світі відзначають День закінчення Першої світової війни

1 листопада 1918 року — проголошено Західно-Українську Народну Республіку

 Директорія,

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *